Emils VM-vapen: raketspurtarna

Jönsson trea efter specialträning i ensamhet

Emil Jönsson spurtar in på tredje plats.
Emil Jönsson spurtar in på tredje plats.

Specialträningen ger resultat.

I en vecka har Emil Jönsson bott i en enslig stuga i norra Dalarna och bara nött spurter.

I dagens världscup sprintade han förbi hela finalfältet och var en tå från att bli tvåa.

Emil Jönsson kan vara vårt största guldhopp i VM. Ändå inledde han dagens världscupssprint segt och hankade sig vidare från kvartsfinalen med minimarginaler. Därifrån växte han.

Semifinalen blev en baggis och i finalen såg han pigg ut, även om han i starten stångades med Fabio Pasini.

"Mycket tajta kurvor"

– Det blev en krånglig final när italienaren klev på min skida. Och det är en bana med tajta kurvor så det gick inte att åka om. Men det var skönt att smälla till i slutet, säger Jönsson.

Ja, och visst smällde det till. Jönsson var närapå sist när han nådde upploppet, konkurrenterna stakade för livet – men längst ut till höger flög svensken förbi dem.

I mål var Jönsson trea bakom Ola Vigen Hattestad och Alexei Petukhov, men med en vecka bryr han sig mer om signalerna från kroppen.

Ovanlig uppladdning

– Jag är jättenöjd, det här var det bästa kvittot jag kan kunde få. Jag är rejält nedtränad nu och benen är inte riktigt bra, så jag trodde mig inte kunna prestera så här bra, säger han.

Jönssons tackar raketspurten på sin ovanliga uppladdning inför VM. I stället för att åka med landslagskollegorna på läger så har han hållit sig ensam i den ödsliga byn Grövelsjön i nordligaste Dalarna. Där har han tränat ensam och bara laddat upp inför årets viktigast uppdrag: att besegra giganten Hattestad som hittills tagit hem alla världscupstävlingar utom en.

– Precis. Men det är ju jag som har tagit honom en gång så det kan hända igen. Jag har tränat mycket spurter i Grövelsjön, i dag visar det sig att det har varit rätt, säger Jönsson.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN