Skidskytte

Jonsson på pallen

Helena Jonsson.
Helena Jonsson.

SPORTBLADET

Det tog två tävlingar – sedan hade Helena Jonsson vant sig vid förhållandena i italienska Anterselva.

I söndagens VM-genrep blev det en fin andraplats i masstarten.

– Jag var ju tvungen att visa att vi tjejer också kan, säger hon och skrattar.

Helena Jonsson fick ingen bra start på veckans världscuptävlingar i Anterselva. Den höga höjden ställde till det för svenskan som först blev 25:a i torsdagens sprint och sedan 22:a i lördagens jaktstart.

På söndagen kom dock revanschen – och ett starkt besked i den allra sista tävlingen före VM i Sydkorea.

– Det känns lite bättre med höjden nu och sen var det många som var trötta i dag, säger Jonsson till TT efter andraplatsen.

– Sen tänkte jag att eftersom det är sista tävlingen här är det bara att köra på.

Totalt en bom blev det för 24-åringen som slutade 13,4 sekunder efter världscupens totalledare Jekaterina Jurjeva.

Fem bom för Neuner

Länge såg det dock ut som om Magdalena Neuner skulle vinna VM-genrepet. Tyskan var i överlägsen ledning då hon kom in på skjutvallen för sista gången – men innan de andra ens hade börjat skjuta hade hon bommat fem skott och kom till sist att sluta sjua.

– Jag visste att om jag skjuter fullt i sista så är jag med och fajtas. Men tyvärr blev det en miss där, säger Jonsson som kom in till det sista skyttet som tvåa.

I stället kunde Jurjeva, som sköt fullt i tävlingen, ta greppet om tillställningen.

– Men jag gjorde ändå ett perfekt lopp från början till slut, säger Jonsson som på måndagen åker hem till Östersund för att ladda upp inför VM i februari.

”Aco” femma

Helena Jonsson tog i och med andraplatsen sin fjärde pallplats för säsongen. Pallplatsen på söndagen var även veckans tredje svenska pallplats, efter Björn Ferrys tidigare storlopp.

Men det var även nära ännu en blågul pallplats i masstarten. Anna Carin Olofsson Zidek svarade för tre bom, men slutade ändå femma – 28,6 sekunder efter Jurjeva. ”Aco” var med i den trio som gjorde upp om tredjeplatsen, en kamp som vanns av finländskan Kaisa Mäkäräinen.

Herrarna misslyckades

För de svenska herrarna blev däremot den sista tävlingen före VM ingen succé. Med fyra bom blev Björn Ferry 15:e man i masstarten, medan Carl Johan Bergman (fyra bom) slutade 21:a. Vann herrtävlingen gjorde tysken Christoph Stephan (en bom).

– Det har varit tre tuffa tävlingsveckor nu i januari. Man kan inte förvänta sig att det ska gå bra i varje tävling, säger förbundskapten Staffan Eklund till TT.

– I dag orkade de inte riktigt.

Lisa Edwinsson/TT

ANNONS

Jackpot på Europatipset! Chans på 2,5 miljoner – tippa veckans hetaste matcher.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Skidskytte

ÄMNEN I ARTIKELN

Skidskytte