”Jag är rätt säker på att vi lämnar F1”

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Räikkönen bekymrad inför framtiden

Foto: AP

FIA står som segrare. Ferrari förlorade målet i domstolen.

Och kan inte parterna enas lämnar stallet F1.

– Jag är rätt säker på att vi lämnar F1, säger Kimi Räikkönen.

I tisdags inleddes domstolsförhandlingarna. Ferrari drog FIA inför en fransk domstol och hävdade att de hade vetorätt när det gäller regeländringar inom F1 och de motsätter sig den övre budgetgränsen på 465 miljoner kronor till 2010..

Men i går kom beskedet.

Domstolen går på FIAs linje.

– Ingen deltagare ska sätta sina egna intressen framför sporten, säger FIAs president Max Mosley till motorsportmagazin.

– FIA teamen och våra PR-partners kommer att arbeta vidare tillsammans för att säkerställa att det blir ett bra mästerskap 2010.

Ferrari tveksamma

Förra veckan hotade Ferrari, Renault, Toyota, Red Bull och BMW med att hoppa av F1 om FIA genomför sin planerade regeländring och till Monacos GP i helgen kommer teamen att träffas igen. Som läget är nu har både Max Mosley och Bernie Ecclestone sagt att det blir ett F1 med ett reglemente, men med en budgetgräns. Nu är det upp till Ferrari att bestämma sig för om de sätter hotet i verket. Fram till den 29 maj ska de team som vill köra F1 2010 anmäla sig hos FIA.

Men Ferrari är tveksamma, framförallt sedan man sett listan på de nya teamen som är intresserade av en plats i den allra högsta serien:

Wirth Research, Lola, USF1, Epsilon Euskadi, RML, Formtech, Campos och iSport.

– De som arbetar hos Ferrari trodde inte sina ögon när de såg listan på de team som har för avsikt att köra F1 nästa år, står det i ett uttalande på Ferraris hemsida.

– Kan ett världsmästerskap med de här teamen ha samma värde som ett VM med Ferrari och de andra stora biltillverkarna? Vore det inte bättre att döpa om Formel 1 till Formel GP3?

”Säker på att vi lämnar F1”

Ferrari skriver även i ett pressmeddelande att teamet kommer att se över vilka övriga juridiska möjligheter som finns och att de kommer att arbeta vidare med FIA för att lösa situationen tillsammans med FIA.

Men om parterna inte kan enas kommer Ferrari att lämna F1 för en annan serie som gör märket rättvisa - och nu så nära att lämna F1 har stallet aldrig varit tidigare. Det bekräftar Kimi Räikkönen.

– Jag är rätt säker på att vi lämnar F1, säger finländaren enligt motorsporttotal.

– Men jag har ett kontrakt med Ferrari och de tävlar i flera andra serier och de kommer säkerligen att hitta någonting som passar mig. Jag arbetar för Ferrari och vi är en familj. Detta är min arbetsplats och jag vill köra för dem. Oavsett var jag kommer att göra gör jag det för Ferrari. Vi håller i hop.

Samtliga team kommer att diskutera framtiden i Monaco.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN