Sportbladet

Plex: Björndalen är nog större än Stenis

SPORTBLADET

Den legendariske kommentatorn går på norrmännens linje

På ena sidan: Ole Einar Björndalen och norrmännen.

På den andra: Ingemar Stenmark och svenskarna.

Vem är egentligen vintersportens störste?

Nu får norrmännen stöd – av mannen som fick Sverige att stå stilla.

– Det är väl inte så mycket mer att säga. Björndalen har ju vunnit flest tävlingar, säger Sven ”Plex” Petersson, 82.

När Ole Einar Björndalen tog sitt tredje VM-guld i tisdags passerade han också Ingemar Stenmark i antalet vunna världscuptävlingar.

Stenmark vann 86 tävlingar under sin karriär – Björndalen har vunnit 87.

Hetsig debatt

Sedan dess har debatten om vem som egentligen är störst av de två rasat rätt friskt både i Sverige, bland sportbladet.se:s läsare och hos norrmännen.

Av de drygt 27 000 som röstat på frågan ”Vem är störst – Stenmark eller Björndalen?” på sportbladet.se svarade 80 procent på Stenmark.

På en motsvarande fråga på den norska tidningen VG:s sajt svarade 88 procent av drygt 14 000 röstande att Björndalen är störst.

Nu kliver Sven ”Plex” Petersson in i debatten – och ger norrmännen stöd.

– Det är klart att jag håller på Ingemar i alla lägen, vi gjorde ju en fantastisk resa ihop, men det finns inte så mycket att säga mer än att Björndalen tagit flest segrar. Det är ju ganska tydligt, säger ”Plex” som jobbat som kommentator i SVT i drygt 40 år.

”Björndalen har varit smart”

Han, med viss hjälp av en viss Stenmark får vi väl erkänna, fick Sverige att stå stilla flera gånger under sjuttio och åttiotalet när den svenske superstjärnan kastade sig ut i backarna.

Kan man jämföra de två?

– Svårt. Båda är ju stora, det kan vi konstatera. Ingemar tog ju sina segrar i slalom och storslalom, Björndalen har ju varit smart och tävlat i flera grenar och discipliner. Det skulle Ingemar också ha gjort.

I skidskytte-VM räknas loppen även in i världscupen.

Ingemar Stenmark vann två OS-guld och tre VM-guld under sin karriär. Ole Einar Björndalen har vunnit fem OS-guld och hela 13 VM-guld.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet