Flaggbråk stoppar gemensamma inmarschen

Och hejarklacken blir kvar i Nordkorea

avStaffan Dickson

SPORTBLADET

Nordkorea följer upp sin medverkan i OS med att för första gången delta i ett vinter-Paralympics.

Men på grund av ett flaggbråk kommer landets idrottare inte gå in på invigningen tillsammans med Sydkorea.

Och den ständigt leende hejarklacken följer inte med över huvud taget.

Nord- och Sydkoreas gemensamma inmarsch på OS-invigningen var ett av spelens mest uppmärksammade ögonblick. Ett annat omtalat inslag var Nordkoreas synkroniserade hejarklack.

Men när Paralympics inleds på fredagen blir det varken inmarsch under gemensam flagg eller leende cheerleaders.

Länderna kommer inte gå in på invigningen tillsammans eftersom flaggan som de använde i OS inte längre duger åt Nordkorea. Landet vill att de omstridda Liancourtöarna, som förvaltas av Sydkorea men som även Japan gör anspråk på, ska läggas till på kartan som utgör motivet på flaggans vita bakgrund.

Sydkorea har svarat att det skulle strida mot Internationella paralympiska kommitténs rekommendation att inte politisera idrotten.

”Efter en diskussion med Nord har de två koreanska länderna bestämt sig för att inte gå in tillsammans på invigningen”, skriver den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap enligt BBC.

Foto: Matthias Schrader / TT / NTB Scanpix
Hejarklacken med den gemensamma flaggan under OS-invigningen.

Ändrade sig

Nordkorea hade enligt den sydkoreanska tidningen Chosun Ilbo på förhand meddelat att landet skulle skicka omkring 150 personer till Paralympics, inklusive idrottare, ledare, journalister och cheerleaders,

Men förra veckan hade Nordkorea ändrat sig. Landets myndigheter säger att bara 24 personer, varav 20 är idrottare, kommer att skickas till Paralympics.

”Uppenbarligen blev inte de cheerleaders som Nordkorea skickade till OS den propagandaseger som Pyongyang hade hoppats på”, skriver sydkoreanska Chosun Ilbo.

”Tvingas till sex”

Den leende nordkoreanska hejarklacken beskrevs till en början i positiva ordalag i utländska medier, men ju längre OS led desto fler blev beskrivningarna av den som ett propagandaverktyg för Kim Jong-Uns regim.

CNN rapporterade att de nordkoreanska deltagarna övervakades 24 timmar om dygnet medan en nordkoreansk avhoppare sa att landets cheerleaders utnyttjades som sexslavar.

– Utifrån kan det verka som en häftig show, men de måste även gå på fester och tillhandahålla sexuella tjänster, sa Lee So-Yeon till Bloomberg.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

ARTIKELN HANDLAR OM