”Bänkade” Ekberg gav Sverige segern

Niclas Ekberg.
Niclas Ekberg.

I EM var han bänkad och iskall. Nu har Niclas Ekberg kommit igång i landslaget igen.

Högersexan satte åtta mål när de svenska handbollsherrarna slog Kroatien med 21–18 i fyrnationsturneringen i Schweiz.

När Sverige tog det skrällartade silvret i OS i London var Niclas Ekberg en av nyckelspelarna och vann turneringens skytteliga. Sedan dess har det gått trögare för Kiel-spelaren. Efter en höst med begränsat med speltid i klubblaget hamnade han också på bänken i EM, då Mattias Zachrisson klev fram och storspelade.

I segern i träningsmatchen mot Kroatien, som Sverige föll mot i EM, startade Zachrisson på nytt, men missade samtliga tre skottförsök från kanten i den första halvleken och fick lämna plats åt Ekberg efter paus.

Ekberg gjorde åtta mål – sju spelmål och en straff – och visade fin form inför det stundande VM-kvalet mot Rumänien i juni.

"Niclas Ekberg gjorde ju en riktigt bra andra halvlek. Men det är många som kommer undan med plusbetyg, och det är ju nyttiga matcher för oss och många av de här spelarna", säger förbundskaptenen Ola Lindgren i ett pressmeddelande.

Ny trupp väntar

Sverige har inför matcherna i Schweiz bytt ut nästan hela truppen jämfört med det gäng som spelade dubbla träningsmatcher mot Tyskland på hemmaplan tidigare i veckan. Tobias Karlsson stod för en sedvanligt stark insats i försvarsspelet, och Mattias Andersson gjorde flera viktiga räddningar i målet.

"En bra insats i sextio minuter försvarsmässigt, i andra halvlek får vi igång lite mer fart i anfallet och får lite lättare mål på kontringar. Men vi hade stundtals riktigt svårt att göra mål, det måste man också vara ärlig och säga", säger Ola Lindgren.

På söndagen möter Sverige Spanien i "finalen" i fyrnationsturneringen. I juni väntar sedan nästa stora uppgift för det svenska handbollslandslaget när man möter Rumänien i playoff till VM i Qatar 2015.

TT

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN