Blixts succé: ”Det var surrealistiskt”

Hyllas efter första rundan – med i toppen

Jonas Blixt.
Jonas Blixt.

AUGUSTA. Jinxad av Henrik Stenson, hyllad av Ben Crenshaw och till slut femma efter första dagen av Masters.

Jonas Blixt hade en händelserik debut på en av världens svåraste banor.

– Augusta kan verkligen nita dig om man inte är med, säger han.

Det kunde ju gått åt h-e direkt. Inspelet på det första hålet var kort och utslaget på det andra gick rakt ut i skiten till vänster, så inledningen av Jonas Blixts Masters-debut handlade om skademinimering.

Då fixade två fina puttar två fina par och sedan fortsatte det, med fantastiskt spel på greenerna och ledning efter första nio, och det i en tävling där ingen debutant vunnit sedan Fuzzy Zoeller 1979.

– Det var surrealistiskt att se sitt namn högst upp på leaderboarden. Man kan straffas hårt här, men jag har inte puttat så här bra som på jäkligt länge, säger han.

”Kunde haft 10 där”

Det kunde blivit blodigt på det andra hålet.

– Ja, jag kunde nog haft tio slag där! Men Stenson jinxade mig och sade att man slår vänster max en gång där, sedan gör man det inte igen. Så självklart slog jag vänster! Jag får plocka honom på parkeringen sen. Eller inte, han är ju klart starkare än mig, skrattar Blixt.

På sista nio hålen spelade han bättre från tee och fairway men puttade sämre och kom till slut in på 70 slag och en femteplats efter sitt livs första tävlingsdag på Augusta.

– Det var lite hjärtskärande att inte komma under 70, men jag är nöjd. Det känns som att jag kan skjuta lågt här, säger Jonas Blixt.

Och han får medhåll av spelpartnern och dubble Mastersvinnaren Ben Crenshaw, som var vida imponerad.

– En väldigt vacker runda golf, säger 62-åringen.

”Jag hänger i...”

Henrik Stenson själv avslutade med en bogey, men är nöjd med ett över par.

– Det går att skjuta bort sig första dagen, men inte vinna. Jag hänger i, säger han om första dagens spel.

Sedan kan inte inte hålla sig från att pika Jonas Blixt:

– Här ger jag honom tips på hur man ska spela och så gör han tvärtom. Men kul att hjälpa någon! Han är alltså riktigt dum, och hade riktigt mycket tur om han räddade par (på tvåan), säger Stenson skämtsamt och ler brett.

Peter Hanson var sist in av svenskarna på sex slag över par.

Svenska spelarnas starttider i dag

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN