Gay-ikoner på scenen – innan tv-sändningen

avPatrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Pärson: Det är en konstigt känsla att sitta här

Foto: STEFAN MATTSSON

Innan tv-kamerorna startades fick gay-ikonerna t.A.T.u.uppträda på OS-invigningen.

Samtidigt satt Anja Pärson i Viasats studio och försökte sätta ord på sina känslor.

– Det känns konstigt för mig att sitta här som homosexuell, säger Pärson.

Ett av de största diskussionsämnena inför OS i Ryssland har varit landets lagar mot homosexuell propaganda. Därför blev många förvånade när uppgiften att pop-bandet t.A.T.u skulle få uppträda på invigningen började spridas.

”Vet inte var han ska ta vägen”

Duon, bestående av Jelena Katina och Julia Volkova, har blivit kända som gayikoner och skapade ramaskri inför Eurovision song contest 2003 när de hotade att kyssas på scenen. På fredagen fick de inta scenen på Fisjt Arena i Sotji. Men redan innan tv-sändningen.

”Nu är gay-provokatörerna T.A.T.U uppe på scenen och sjunger hitlåten ”Nas Ne Dogonyat”. De sprider en härlig energi på scenen och publiken, som utrustats med flashlights, är med på noterna. Det lyser och glittrar så mycket att Putin nog inte vet var han ska ta vägen.

Lite motsägelsefullt att T.A.T.U tillåts uppträda i homofientliga Ryssland. Å andra sidan förpassas de till den icke tv-sända förshowen”, skriver Sportbladets Emil K Lagnelius som är på plats.

Pärson: Konstig känsla

Samtidigt som den ryska pop-duon stod på scenen snackade Viasat upp invigningen i sin OS-studio tillsammans med förre alpinåkaren Anja Pärson. Det är också med blandade känslor hon är på plats i Sotji.

– Det känns konstigt för mig att sitta här som homosexuell. Det är en konstig känsla. Men det är en trygghet att vi ska fortsätta diskussionerna och att det inte får bli så här i framtiden. Jag tror att de lärt sig från Kina där det inte blev så mycket efteråt. Den här gången får det inte bli så. Jag tror att kritiken är så kraftig nu att alla måste ta sitt ansvar. Men det handlar inte om att idrotten ska förändras utan att hela världen ska ta sitt ansvar, säger Anja Pärson i Viasat.

När den ryska truppen sedan kom in spelades en remix av t.A.T.u:s hit ”Not gonna get us” i högtalarna.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Vinter-OS