Mejla

Robert Laul

Laul: Lugn i stormen, Malmö – och välkomna till guldstaden

Publicerad:

De seglar söderifrån under dagen.

5 000 supportrar, allsvenskans bästa lag och i fören på den himmelsblåa skutan: 

Kapten Rikard den 17:e.

Mot guldet före stormen i de regerande mästarnas stad.

Malmö FF har vunnit 17 fotbollsmatcher i år. Ska de säkra föreningens 17:e SM-guld i kväll måste de vinna en till.

Sedan 16-lagsserien infördes har inget lag blivit svenska mästare genom att vinna färre än 18 matcher.

Men Malmö har en alternativ väg: De jagande lagen är så långt bakom att det också räcker med två oavgjorda för att ingen ska nå i kapp.

Kryss mot Elfsborg i dag, kryss mot Syrianska hemma nästa helg.

Då är tränaren Rikard Norlings första titel också ett faktum. Jag kan inte tänka mig att Malmö sedan kickar honom som en annan tidning skrivit. Möjligen att han själv vill lämna.

Fjolårets toppstrid var jämn och avgjordes i sista omgången. Elfsborg vann på 59 poäng, två före Häcken.

– Vi var inte bästa laget förra året, det var Häcken, erkände Anders Svensson i veckan.

I år är de flesta överens om att Malmö FF är ”det bästa laget”. De har besegrat AIK gånger två, inte förlorat mot vare sig Helsingborg eller IFK Göteborg. Rasar de ihop nu handlar det snarare om att inte kunna hantera guldtrycket.

Det väntas ett bortafölje på 5 000 personer till Borås Arena, i så fall MFF:s tredje största i historien utanför Malmö. Till München 1979 reste 10 000 fans och till Göteborg 2004 kom 7 000. 

Polisen har gått ut med en varning att lagföra så många som möjligt som stormar planen men ungefär så lät det i fjol också. Mig veterligen har ingen av de män, kvinnor och barn som firade Elfsborgs guld i fjol straffats med tillträdesförbud.

– Det är jobbigt att ha ett motståndarlag som firar guld på ens hemmaarena, sa AIK-tränaren Andreas Alm i lördags.

Å andra sidan börjar Borås vänja sig. Under 2000-talet har guldet redan firats här inte mindre än fyra gånger: Halmstad 2000, Djurgården 2002, Elfsborg 2006 och 2012.

Så välkomna till guldstaden, Malmö.

Svensson hoppas på Malmö

Vad tycker Elfsborg om guldstriden? Irritationen över AIK-ledningens uttalanden i samband med Bangura-affären var stor i vintras. Det blev knappast bättre av att maskerade supportrar intog Borås i premiären och vandaliserade arenan. Det verkar ha satt en del spår.

– Malmö förtjänar guldet. De har gjort en kanonsäsong och det är roligt för dem. Sedan får de gärna vinna i sista omgången och inte hos oss, säger Anders Svensson.

Ett guld är värt 9–10 miljoner

De allsvenska klubbarna får efter varje säsong dela på 130 miljoner kronor där 60 procent fördelas lika mellan lagen, 20 procent portioneras ut efter tabellplacering och 20 procent fördelas mellan lagen som är huvudmatch i C More.

Ett allsvenskt guld brukar totalt vara värt drygt 9–10 miljoner kronor, ett silver åtta, en jumboplats knappt fem.

(Siffrorna är inte längre officiella eftersom en del föreningar inte uppskattar att Skattemyndigheterna får reda på deras intäkter…). 

Skillnaden på en sjätteplats där Elfsborg ligger nu och åttondeplats är ungefär en halv miljon kronor.

När Jonas Eriksson blåser till spel i kväll – om Borås Arenas plastmatta inte har blåst bort vid det laget – kan första målet bli väldigt avgörande. Hur mycket energi har Elfsborg att jaga i kapp ett eventuellt under­läge?

Elfsborg hoppades på en ”Högmoeffekt” när de kickade Jörgen Lennartsson för några omgångar sedan. Särskilt mycket bättre vet jag inte om det har blivit med Klas Ingesson. En poäng i Europa League, seger mot Syrianska, 0–0 mot Häcken.

Malmö har haft en hel del kramper i senaste matcherna. Deras mardrömsscenario är förlust i kväll samt gula kort på Magnus Eriksson och Guillermo Molins som då är avstängda i sista matchen mot Syrianska som sent omsider hittat formen (4–1 mot Åtvidaberg i går).

Då räcker inte längre oavgjort på Swedbank om AIK samtidigt vinner mot Helsingborg på Friends.

Det vore också en storm, det.

Av: Robert Laul

Publicerad: