Thomas Wassberg tar emot Bragdguldet – efter 33 år

SPORTBLADET

Legendaren: ”Det var rätt läge nu”

1 av 26

Minuterna innan Johan Olsson fick Bragdguldet 2013 släpptes en bomb:

Skidåkaren Thomas Wassberg har – efter 33 års vägran – beslutat sig för att ta emot Svenska Dagbladets bragdguld för 1980.

– Det kändes litegrann som att det kanske var rätt läge nu att göra det här efter många påtryckningar. Det här har ju pågått i många år. Men nu är jag här, säger han och skrattar.

Det var 1980 som Thomas Wassberg tilldelades Bragdguldet men vägrade ta emot medaljen.

Anledningen var att Sven-Åke Lundbäck inte fick bragdguldet 1978, då han tog VM-guld på femmilen och stafetten i Lahtis. I stället fick Björn Borg och Ingemar Stenmark dela på bragdguldet 1978.

Thomas Wassberg hade sin storhetstid i skidspåren på 1980-talet. Med sin obändiga vilja, kraftfulla skidåkning och lite vresiga framtoning var han en skidåkare som det slog gnistor om och blev han en mycket populär idrottsman i folkhemmet.

Var med i tre OS

Wassberg deltog i tre olympiska spel, Lake Placid 1980, Sarajevo 1984 och Calgary 1988, och tre världsmästerskap. De främsta meriterna är fyra OS-guld, vara två individuella, och tre VM-guld, vara två individuella.

Den mest uppmärksammade segern var när han tog OS-guld på 15 kilometer i Lake Placid 1980 – den framgång som också låg till grund för Bragdguldet. Han besegrade finländaren Juha Mieto med en enda hundradels sekund i en historisk spurtstrid. Efter den segern gjordes reglerna om och minsta segermarginal i längdskidor blev en tiondels sekund. Två åkare på samma tiondel innebär alltså delad placering.

Den 57-årige Thomas Wassberg är värmlänningen från Lennartsfors som flyttade till Jämtland och Åsarna.

Han avslutade sin aktiva karriär som 32-åring 1988, men har hela tiden därefter varit längdåkningen trogen. Främst som ledare i hemmaklubben Åsarna IK, men han har också varit radiokommentator och är för närvarande med och lägger upp tävlingsbanorna till VM i Falun 2015.

”Rätt läge nu”

Thomas Wassberg i direktsändningen:

– Det kändes litegrann som att det kanske var rätt läge nu att göra det här efter många påtryckningar. Det här har ju pågått i många år. Men nu är jag här.

Vad fick dig att ompröva ditt beslut?

– Det känns som att det har pågått ett tag nu. Kanske ska man göra ett avstamp i det hela och avsluta det.

Bragdguldet 2013 gick, inte oväntat, till Johan Olsson.

ARTIKELN HANDLAR OM