Marion Jones får behålla medaljerna

Publicerad:
Uppdaterad:

… men bara tills vidare

Foto: AP

Lausanne (TT-Reuters)

Internationella olympiska kommittén (IOK) väntar med beslut om att återta Marion Jones OS-medaljer. IOK vill försäkra sig om att de som uppgraderas på prispallarna inte har något med Balcoskandalen att göra.

Grekiskan Ekaterini Thanou, som enligt resultatlistan skulle få Jones OS-guld från 100-metersfinalen i Sydney, blev till exempel avstängd i två år då hon smet från dopningstester i samband med OS i Aten 2004.

IOK vill därför vänta några månader med att omfördela OS-medaljerna tills att hela härvan kring Balcolaboratoriet, som försåg idrottare med konstgjorda svårupptäckta steroider, är utredd:

– Vi vill veta mer om Balcoaffären för att försäkra oss om att det inte finns andra friidrottare, som påverkas positivt, är involverande, säger Denis Oswald i IOK:s disciplinkommitté.

Och senare lovade Balcolaboratoriets förre chef Victor Conte att han bistå med namn. Conte sade att han på onsdag ska tala om för antidopningsbyrån Wadas avgående chef Dick Pound vilka idrottare han tror är inblandade i dopningsskandalen.

Att fler friidrottare än de som hittills fällts varit klienter hos Balco råder det inga tvivel om:

– Vi vet att det fanns flera friidrottare som varit klienter, säger Oswald.

Sedan Marion Jones i oktober erkände att hon dopat sig har Internationella friidrottsförbundet (IAAF) strukit alla hennes resultat från september 2000 och framåt. Det innebär att Jones blivit av med flera VM-medaljer och måste betala tillbaka prispengar på drygt 4 miljoner kronor.

IAAF rekommenderar även att IOK ska frånta henne samtliga OS-medaljer. Vid OS i Sydney vann Jones guld på 100 m, 4x100 m samt 4x400 meter.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN