Mot toppen

SPORTBLADET

Henkes HIF hakar på guldstriden: Vår match från första spark

Foto: på väg Inför säsongen tippades HIF som ett topplag. Men laget har inte presterat. Efter 3–0 mot Gais i går har HIF häng på topplagen. ”Det var vår match från första spark”, säger Henrik Larsson.

GÖTEBORG

Favorittippade inför säsongen.

Nu har Helsingborg börjat klättra i tabellen.

– En av våra bättre matcher i år, säger Henke Larsson efter 3–0 borta mot Gais.

Foto: KLÄTTRAR Omotoyossi klättrar i skytteligan.

Fjolårets allsvenska trea tippades att vara med i årets guldstrid.

Men en svängig vår/sommar har gjort att Helsingborg legat i närheten av tiondeplatsen större delen av säsongen.

Efter 3–0 borta mot Gais har HIF plötsligt häng på topplagen.

– Vi spelade bra fotboll och kom till många avslutningslägen. En av våra bättre matcher i år, menar lagkapten Henrik Larsson.

Oavgjort mot Malmö, seger mot Gais och en sjundeplats i den allsvenska tabellen – hur ser Henke och kompani på de avslutande nio omgångarna?

”För ojämna”

– Vi får ta det med en nypa salt. Vi har gjort bra resultat tidigare också, men spelat mindre bra matchen efter. Det är för stora skillnader mellan våra prestationer och det måste vi försöka ta tag i de matcher som är kvar, säger Larsson.

Har ni lämnat för mycket handikapp till de andra topplagen?

– Vi har inte råd att tänka vad som kunde varit eller vad som kan bli. Vi får ta en match i taget, sedan får vi se när säsongen är slut var vi hamnar, säger Henrik Larsson.

Grunden till storsegern mot Gais lades genom en furiös inledning. Inom loppet av fyra minuter skapades fyra farliga målchanser och ett mål.

– Det var vår match från första spark och vi släppte aldrig taget om den. Vi avslutade ju ganska bra nere i Malmö och ville fortsätta på den inslagna vägen. Och det gjorde vi, säger Henrik Larsson.

Larsson outstanding

Larsson var outstanding på Nya Ullevi och låg bakom Andreas Landgrens 1–0-mål. Henke fanns också med i förarbetet till Razak Omotoyossis 2-0 efter en dryg halvtimme. Inhopparen Olivier Karekezi fastställde slutresultatet på tilläggstid.

– Men vi kunde avgjort matchen tidigare, säger Henke som också kommenterade spekulationerna i engelsk media att han fortfarande jagas av utländska klubbar.

– Min agent förmedlar inget sådant för han vet att jag är färdig med den biten, säger Henrik Larsson.

Skytteligan

Robert Laul