Världsårsbästa av Thörnblad

SPORTBLADET

– stark säsongsöppning av Wissman

Två svenska friidrottsstjärnor bubblar av optimism efter årsdebuten i Malmö på lördagen.

Höjdhopparen Linus Thörnblad noterade världsårsbästa och sprintern Johan Wissman gjorde sitt livs starkaste säsongsöppning på 200 meter.

Thörnblad hade ensam scenen i besittning när han inför den begeistrade publiken i Atleticum gled över 2,31.

Och Wissman brände av ett 200-metersvarv på 20,97, banrekord och bättre än han vågat hoppas på.

– Inte var dag man noterar världsårsbästa så jag får vara nöjd. Men 2,35 fanns med i planerna redan i dag, sade 22-årige Thörnblad, som numera tävlar för Malmö AI.

Han var riktigt nära också på 2,35 och ser nu förstås med tillförsikt fram mot den fortsatta säsongen.

– Jag är fortfarande inne i tung träning, har kört flera dubbla pass i veckan. Jag har råd att vara kyligare i mitt upplägg nu. Jag hoppade 2,33 i motsvarande tävling för ett år sen men dagens resultat är mer värt, det pekar ju mot klart högre höjder när jag lättar på träningen.

Bra försök på 2,35

När övriga rivit ut sig tog Linus 2,17 och 2,23 i rask följd, slarvrev en gång på 2,27 och gled över 2,31 i första försöket. Hade sedan två riktigt bra hopp också på personrekordet 2,35.

– Jag klarade inte riktigt att slappna av och hitta samma explosiva känsla som på de lägre höjderna. Jag har det i kroppen, sade han.

Efter genombrottet förra året med brons i inne-VM, snudd på medalj i Göteborgs-EM och en tredjeplats på världsrankingen med 2,34 som bäst är Thörnblad etablerad i världseliten. Nästa tävlingen är Eurojump i Göteborg då han bland annat ställs mot rivalen Stefan Holm och ryske EM-vinnaren Silnov.

Innesäsongens höjdare är EM i Birmingham i mars, där Thörnblad är ett givet medaljkort.

Fokus på 400 meter

Så höga förhoppningar kan Johan Wissman inte ha redan. Efter EM-silvret på 200 meter i Göteborg förra sommaren är hans fokus nu 400, dessutom är 200 struket från mästerskapsprogrammet inomhus.

– På sikt har jag större internationella möjligheter på 400, där vågar jag tänka VM-medalj så småningom. Men jag utvecklas fortfarande på 200 och den snabbheten vill jag ha kvar, säger han.

20,97 i Malmö imponerade, särskilt expressfarten andra halvan.

– Kanonbra. Jag hoppades på under 21 men vågade inte tro på det. Det här är väl en halv sekund bättre än jag startat någon säsong tidigare.

Sommarens mål är VM på 400 meter – och svenska rekordet på distansen.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott