BANK & NIVA

SPORTBLADET

Sveriges bästa fotbollsskribenter om veckans hetaste ämnen

SIMON BANK

1. Cypern 5, Irland 2. Vad handlade det om?

Att den globala byn gjort fotbollsvärlden jämnare? Att Michalis Konstantinou är en superstriker? Jo, om man vill kan man förstås ge sig in på de där vägarna – men eftersom utrymmet är begränsat så väljer jag att skylla allt på Mary McAleese. Hon är en av världens mäktigaste kvinnor, den första Nordirlandfödda som någonsin blivit Irlands president och den längst sittande kvinnliga statschefen i världen. I helgen var hon på statsbesök i Cypern, där hon bland annat föreläste om ”Europas nya horisont; ett irländskt perspektiv”. Sen fick hon för sig att, för första gången, gå och se en fotbollslandskamp. 5–2 i arslet – ett nytt irländskt perspektiv var ordet, sa Bull.

2. Bra-Ecu, en utsåld träningsmatch. Tävling är all underhållnings moder, men någon vänskapsfajt måste det finnas som du kommer ihåg?

Det finns en som jag brukar tänka på när jobbet känns tungt. Det kan ha varit tio år sen. Jag var i Göteborg, drabbad av svår abstinens och i jakt på fotbollsmetadon tog jag vad som fanns: Häcken–Ljungskile, träningsmatch. Jag hann halvvägs till Hisingen innan jag fick veta att matchen skulle spelas vid Slottskogsvallen. När jag vänt om kom regnet, den värsta sortens jävla snöslaskig iskyla. Stålsatt vandrade jag över mitt eget Frostmofjäll, det blev en besatthet. När jag kom fram berättade en vaktmästare att matchen flyttats. Jag var sjuk i en vecka efteråt, men ångrade inte en sekund. Även en inställd match är, som bekant, en match. Det här är den bästa jag aldrig sett.

3. I Tyskland fyller filmen om Klinsmann biografer, i Frankrike gör Dhorasso ”Avbytaren”. Vilken VM-film saknar du i utbudet?

Måste jag nöja mig med en? Det är klart att jag bespetsat mig på både ”Blådårar 3 – och du ska inte ens börja” och ”Finding Togo – alla skriker på franska” – men om jag nu måste välja så har jag en annan favorit. I våras släpptes ”Zidane – ett porträtt för 2000-talet” där man får följa geniet Zizou genom en hel match. 17 kameror registrerar varje steg han tar, hans ansiktsuttryck, hans tal, allt. Den enda spelare jag vet att det gjorts en sådan film om tidigare är George Best. Den ende spelare jag skulle betala en veckopeng för att se en sådan film om är Gennaro Gattuso. (Note to self: Får inte glömma att skruva ner volymen under nationalsången).

4. Till sist, vad var det viktigaste vi missade i helgen?

VM-succén har betytt så mycket för Trinidad och Tobago att handelsministern bestämde sig för att åka till Europa på affärsresa med fotbollen som stöd. När han kom hem hade han med sig ett handelsavtal med Tyskland, ett fördjupat samarbete med Spanien och ett löfte om irländska investeringar. Allt väl? Nja, spelarna är inte lika nöjda som ministern. I fredags annonserade 13 av dem att de inte vill representera T&T längre. Enligt dem som vet handlar konflikten om att spelarna aldrig fick sin del av de sponsorpengar de blev lovade inför VM. Hur konflikten slutar? Ingen aning. Än så länge är ställningen mellan förbund och spelare 0–0, men det sägs att förbundet haft 26 avslut.

ERIK NIVA

1 Cypern 5, Irland 2. Vad handlade det om?

I samband med förra landslagsuppehållet gick Arsène Wenger ut och gnällde över mängden kvalmatcher: ”80 procent av matcherna är förutsägbara och ointressanta, optimistiskt räknat. På lång sikt kommer vi att förstöra åskådarintresset”. Jo, för Premier League är ju jävligt mycket mer oförutsägbar, Arsène. Nä, chocken i Nicosia handlade inte om det makabert usla irländska försvarsspelet – utan om storheten med europeisk landslagsfotboll. Under hela lördagen tickade det in skrällresultat från Riga, Manchester, Glasgow, Köpenhamn och Cardiff. Det var en fantastisk dag, en som hjälper mig att behålla tron på fotboll som en oberäknelig idrott.

2. Bra-Ecu, en utsåld träningsmatch. Tävling är all underhållnings moder, men någon vänskapsfajt måste det finnas som du kommer ihåg?

Fråga mig inte varför, men min första längre resa utan föräldrar gjorde jag för att se en vänskapsmatch. Det var sommaren 1991. Jag var 12 år gammal, och tillsammans med min polare Jocke åkte jag tåg i 1313 kilometer för att se en träningsmatch (de kallade det ”För-EM”) mellan Italien och det som då hette Oberoende Staters Samvälde. 8 000 åskådare kom till Råsunda. Efter en minut sköt Igor Kornejev 1–0 i krysset från 25 meter. Strax före paus snurrade Giuseppe Giannini in 1–1 på volley efter en frisparksvariant. Mer hände inte. Det blev straffar och Mostovoi sköt utanför. Jag fick Vierchowoods autograf. Dagen efter åkte vi 1313 km hem igen.

3. I Tyskland fyller filmen om Klinsmann biografer, i Frankrike gör Dhorasso ”Avbytaren”. Vilken VM-film saknar du i utbudet?

Den om Togo, såklart! Jag stod själv på en bussparkering i norra Kairo och såg när förbundskaptenen Keshi ville slåss med storstjärnan Adebayor under Afrikanska mästerskapen. Där har vi en perfekt startpunkt – sedan är det bara att låta rullen rulla. Togo strejkade halva VM-turneringen, krävde större bonusar, drev bort sin förbundskapten, bråkade med varandra, protesterade mot landets korrupta regim och ställde kort och gott till ett jävla liv. Och när de äntligen skulle till att göra historisk VM-premiär – ja, då missade arrangörerna deras nationalsång och spelade Sydkoreas en gång till i stället. En gjuten klassiker i gränslandet mellan komedi och tragedi.

4. Till sist, vad var det viktigaste vi missade i helgen?

Jag utgår från att ni inte missade att Katalonien och Baskien spelade 2–2, och lämnar landslagsscenen. Varför? Jo, för att Hearts litauiske ägare Vladimir Romanov är så förbannat, bindgalet underhållande. Utan att vara rasistisk – bara extremt märklig – släppte han ett bisarrt pressmeddelande riktat till The Scottish Sun: ”Nu har jag hittat en värdig plats för er – safariparken. Först måste ni klara karantänreglerna och vaccineras mot rabies, så ni får inte umgås med aporna riktigt än. Men sedan kan jag ta med era Celtic-halsdukar till buren, och om ni uppför er lika bra som våra apor Chippy, Rosie, Blossom och Pansy så ska jag ge er en banan som belöning”.