Sprintraset

SPORTBLADET

Då: världsbäst – Nu: utdömda

Foto: BILdBYRÅn
sjukt, björn Sprintkungen Björn Lind har haft en tung säsong, tränat mindre och haft problem med motivationen. Han är nu sjuk och missar helgens tävlingar.

OTEPÄÄ

För ett år sen utgjorde sprintgrabbarna Sveriges bästa landslag alla kategorier.

Nu är de ett av de sämsta.

– De är otränade, säger norrmannen Odd Björn Hjelmeset.

Inge Bråten ger honom delvis rätt.

Världscupen i längdskidor är tillbaka i Otepää, Estland.

När cirkusen kom hit för ett år sedan var Sverige den ledande sprintnationen, efter att Norge dominerat i (nästan) alla år, och de svenska herrarna låg 1:a, 3:a, 4:a och 5:a i sprintcupen.

Norge tillbaka i topp

Det var här som Björn Lind växte ut till ett av de största svenska OS-hoppen efter ett klassiskt ryck i sista uppförsbacken och den mäktigaste utklassningen i sprinthistorien.

– Det var bland det värsta jag sett, säger Eldar Rönning och skakar på huvudet ett år senare när vi sitter på norrmännens hotell utanför Otepää.

I år har Norge tagit tillbaka sprinttronen från Sverige och svenskarna har knappt bjudit på motstånd. I stället för topp-fem ligger nu Lind & co 31:a, 34:a, 49:a och 61:a – med mindre än fyra veckor till VM.

När jag frågar varför svarar veteranen Odd Björn Hjelmeset (som en minut tidigare burit upp två flak öl på rummet med motiveringen ”den bästa ölen görs i Estland”) spontant:

– De är otränade.

Han skrattar genast till, som om han försagt sig, vill inte upprepa sitt svar och drar i stället fram faktorer som otur, sjukdomar och faderskap.

”Det är mänskligt”

Men svenske förbundskaptenen Inge Bråten ger Hjelmeset i varje fall rätt när det gäller Lind:

– Björn har inte tränat som han ska i höst.

Bråten menar att Lind saknat motivationen:

– Det är mänskligt. VM blir ett antiklimax efter att man tagit två OS-guld. Björn har emellanåt fokuserat på annat som är värdefullt i livet än bara träning.

Det har inte norrmännen.

– Vi

har tränat ännu tuffare än i fjol. Vi har kört extremt hårt och plockat in OS-mästaren på 800 meter, Vebjörn Rodal, i laget som kört mycket fysträning, säger sprinttränaren Ulf Morten Aune.

Svenskarna har å sin sida tappat sin tränare – Ola Rawald, som är oerhört saknad av bland annat Lind.

– Vi behöver en slavdrivare, har Lind sagt.

Orsakerna till det svenska sprintraset

ARTIKELN HANDLAR OM