Hon ska slå sig in i F1–cirkusen

SPORTBLADET

Maria de Villota har Formel 1
sikte – redan till nästa säsong

Bernie Ecclestone drömmer om en kvinna i F1.

Hon kan vara där.

Redan 2012.

– Det är mitt mål, säger Maria de Villota.

Foto: Maria De Villota.

Den 31-åriga spanjorskan är dotter till den före detta F1-föraren Emilio de Villota och hon gjorde ett test med Renault R29 på Le Castellet  tidigare i år. Hon är därmed den första kvinnan sedan 2005 som ens testar för F1. Den möjligheten fick hon sedan hennes manager varit i kontakt med F1-gurun Bernie Ecclestone som gjort klart att han vill ha en kvinna i F1. Testet gick mycket bra och även om inte varvtiderna har offentliggjorts så var de ”med beröm godkända” enligt Renaults stallchef Eric Bouller.

”Bättre än jag vågat hoppas”

– De tog mina varvtider och lade intill de tiderna de jämförde med och sa att mina var klart bättre än vad de hade vågat hoppas på, sa hon själv till Marca efter testet.

I år har hon kört Superleague Formula mot tidigare F1-förare som Antonio Pizzaonia, Neel Jani som kört ChampCar och Ho-Pin Tung som kört IndyCar och målsättningen är att köra F1 redan 2012.

– De första testerna vi gjorde i augusti gick så pass bra att det hjälpte mig att få ännu större möjligheter, säger hon till den spanska nyhetsbyrån Europa Press och förklarar att hon är närmare sitt mål att få en förarplats 2012, för hennes målsättning är klar:

– Jag vill vara en del av F1 2012.

1992 – senaste kvinnan i F1

Den senaste kvinnan som körde F1 var Giovanna Amati, hon försökte kvala in vid tre tillfällen 1992, men misslyckades vid samtliga. Den kvinnan som varit mest framgångsrik är Lella Lombardi som tog en halv poäng under sina 12 F1-starter mellan 1974 och 1976.

– Jag vet att jag måste arbeta väldigt hårt med fysiken, men som idrottskvinna och som förare så vet jag att med rätt träning och de erfarenheter som jag behöver skaffa mig så kommer jag att kunna göra ett riktigt bra resultat, säger Maria de Villota.

– När du har en dröm måste du ta den steg för steg, arbeta hårt , vara försiktig och göra rätt saker. Då kan drömmen också gå i uppfyllelse.

Alla stora teamen har sina förare klara för nästa säsong, troligen är det mest intressanta alternativet för spanjorskan HRT som kommer från Spanien och som vill att deras förare ska ha en stabil budget med sig in i säsongen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1