”Dressyr är en blodsport”

avElisabet Hoff

SPORTBLADET

Protesstorm efter ny regel

Foto: Hollands ridsportförbund och Elisabet Hoff

Blod på en dressyrhäst leder till uteslutning. Självklart kan tyckas. Men i november kan en mildare internationell regel bli verklighet.

Detta har orsakat en storm av protester.

– Ett hot mot sportens framtid, säger toppryttaren Tinne Wilhemson-Silfvén.

Förslaget från det internationella ridsportförbundet, FEI, går ut på att en häst som blöder, hur lite det än är, ska blåsas ut. Men i fortsättningen ska hästen kunna fortsätta tävlingen, om en veterinär gett klartecken.

Den nya regel ska gälla på OS, VM och stora seniorfinaler.

– Inte okej, varken för sportens framtid eller djurens väl, säger Tinne Wilhemson-Silfvén som ridit för Sverige i otaliga mästerskap och är aktuell för OS i London.

– Ibland har man otur och hästen biter sig i tungan eller läppen. Det spelar ingen roll om det bara är lite och slutar blöda snabbt. Man får stå sitt kast.

”Alla utom FEI vill ha hårdare regler”

Tinne Wilhemson delar sin uppfattning med en majoritet av sina kollegor i den internationella dressyrryttarklubben IDRC. Även funktionärernas och arrangörernas organisationer är emot.

– Alla utom FEI vill ha hårdare regler, säger Kyra Kyrklund, president i IDRC och tränare för det svenska landslaget.

– Vi måste tänka på hur vår sport uppfattas av omvärlden. Det är mycket bättre att städa upp innifrån.

Dressyren har på senare år varit hårt ansatt av djurrättsaktivister som tvingat fram en del regelförändringar.

Nu har den tyska nättidningen Eurodressage liknat dressyr vid en ”blodsport” och på nätet växer en namninsamling för varje timme. Sedan starten för sex dagar sedan har nästan 5 000 namn konfirmerats av det tyska nätverket ”Rättvisa för hästen”.

Kyra Kyrklund sågar regeln jäms fotknölarna både sportsligt och praktiskt:

– Det är så fruktansvärt svårt att dra en gräns. Vi måste istället bli mycket mer svartvita. Hur länge ska hästen undersökas? Och var? Och om det är klassens sista häst. När ska den i så fall fortsätta?

Kyra Kyrklund tycker också det är fel att regeln bara skulle gälla toppmästerskap.

– Vilka signaler ger det? För mig får det inte vara blod någonstans, punkt slut.

”Vi hade diskussioner”

Bakgrunden är VM i Kentucky för ett år sedan. En av favoriterna, Adelinde Cornelissen, Holland, blåstes av efter ett halvt varv och diskades. I munnen på hästen Parzival syntes rosafärgat skum efter ett minimalt bett i tungan.

Den holländska lagledningen förelog då exakt det som nu FEI:s dressyrkommitté lagt fram.

– Vi ville ta fram en konkret regel om just blod eftersom man tidigare bara gått på den allmänna om hästens välfärd, säger Elisabeth Lundholm, medlem i kommittén

Om kommittén varit enig i frågan vill hon inte svara på. Hon säger dock:

– Vi hade diskussioner. Att det har blivit reaktioner är viktigt och bara positivt.

Frågan avgörs av FEI:s generalförsamling 11-14 november och är nu ute på remiss. Det svenska förbundet väntas ta ställning emot regeländringen, enligt uppgifter till Sportbladet.

Det mäktiga tyska förbundet kan däremot komma att rösta för. Enligt nättidningen Eurodressage är orsaken den nya OS-regeln om att dressyrlagen bara får ha tre ekipage och att alla räknas. Tidigare har lagen haft fyra ekipage, varav de tre bästa räknats.

En liten bloddroppe på en häst - och hela OS-laget diskas.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ridsport