Wennerholm: Usain Bolt är en garanti för galornas framgång

avMats Wennerholm

Publicerad:
Uppdaterad:

DN-galan?

Glöm det. Det är Bolt-galan som avgörs på Stadion i kväll.

Precis som i Oslo, Paris och Monaco tidigare den här säsongen.

Sportbladets Mats Wennerholm
Sportbladets Mats Wennerholm

Den var en ganska lugn presskonferens inför DN-galan i går, då arrangörerna avverkade de stora namnen ett efter ett och utan minsta tumult. Men så klev Usain Bolt upp på scenen och förändrade allt.

Jag har varit på samtliga galor som Usain Bolt medverkat i tidigare under säsongen.

Det har varit samma scener överallt.

Det är rockstjärnestatus över jamaicanen som nästan växt sig större än friidrotten själv. Att få Usain Bolts namn på ett kontrakt är drömmen för alla galaarrangörer, trots att han debiterar 250 000 dollar skattefritt per tävling.

Årets idrotthändelse

Det finns ingen annan friidrottare som ens kommer upp i en fjärdedel av den startavgiften en säsong där Tyson Gay är skadad och en osäker Isinbajeva tävlar för reducerat gage.

Men Usain Bolt är en garanti för framgång och norske tävlingsdirektören Steinar Hoen såg årets Bislett Games i Oslo som en av de största succéerna. Då hade Oslo några av de svagaste startfälten någonsin i tävlingens historia. Men de hade Bolt. Det räckte.

Han sålde ut hela Bislett och fick sponsorer och VIP-gäster att köa för att få vara med om festen.

Den amerikanska tv-kanalen Universal Sport utsåg duellen mellan Tyson Gay och Usain Bolt på fjolårets DN-gala till årets idrottshändelse i världen 2010.

Det i konkurrens med både VM-finalen i fotboll och vinter-OS i Vancouver.

Det säger kanske en del om hur amerikaner värderar olika sporter, men det säger också en del om sensationsvärdet i att Usain Bolt överhuvudtaget får stryk. Det var ju det som var själva idrottshändelsen.

Inte att Tyson Gay lyckades vinna.

Inför årets DN-gala har det naturligtvis poängterats att Usain Bolt aldrig vunnit ett inidividuellt lopp i Stockholm. Men han har bara förlorat två gånger och båda gångerna på 100 meter.

En moståndare – han själv

I kväll kommer den sviten – en av friidrottens kortaste – att brytas. Bolt springer nämligen 200 meter och där är den enda motståndaren han själv. Det krävs att han bryter benet eller drar en baksida för att han ska förlora i kvällens DN-gala.

Men vi ska inte glömma att Usain Bolt var ganska medioker den här sommaren. Åtminstone med Bolt-mått mätt. På 100 meter är han bara sexa på världsårsbästalistan med sina 9,88. På 200 leder han visserligen med 19,86, men jämfört med hans båda världsrekord (9,58 och 19,19) har årets tävlingar bara varit en dag på jobbet för Bolt.

Och knappt det.

■ ■ ■

Det ska bli intressant att se vad Jelena Isinbajeva åstadkommer i kväll. Får hon rejält med stryk, kommer hon med största säkerhet inte att åka till VM i Sydkorea. För ryskan är OS

i London nästa år det stora målet, då hon har chansen att ta sitt tredje raka OS-guld.

■ ■ ■

Sju svenskar får plats i huvudtävlingen och av dem är Angelica Bengtsson den självklara huvudpersonen.

Jag hoppas verkligen att det inte regnar. Då tror jag det garanterat blir ett nytt världsrekord på Stadion.

Visserligen ett juniorvärldsrekord, men ändå. Angelicas nysatta 4,57 är långt ifrån hennes verkliga kapacitet.

Hon hoppade ju 4,63 inomhus i vintras och har tappat en dryg månad av tävlingssäsongen på grund av skador och sjukdomar.

Det kommer mera.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott