Mejla

Peter Wennman

Wennman: Matchen kan rita om fotbollsvärldens huvudstad

Publicerad:
Uppdaterad:

Sportbladets krönikör om det smutsigaste derbyt

Viktig DRAGKAMP Tottenham och West Ham slåss om att i framtiden få spela sina hemmamatcher i Olympiastadion som är under uppbyggnad.
Foto: Foto: AP
Viktig DRAGKAMP Tottenham och West Ham slåss om att i framtiden få spela sina hemmamatcher i Olympiastadion som är under uppbyggnad.

LONDON. Det pågår just nu, det smutsigaste av alla londonderbyn:

Tottenham Hotspur mot West Ham United i en match som avgör klubbarnas framtid, en match som är fylld av tjyv- och rackarspel, en match som får blodet att koka hos båda lagens fans, en match som kan förändra vardagslivet för hundratusentals londonbor, en match som kan rita om kartan i fotbollsvärldens huvudstad.

Först lät det som ett dåligt skämt när ryktena började gå om Tottenhams planer på att flytta från White Hart Lane till den nya OS-stadion i Stratford. Från norra London till östra sidan... omöjligt, otänkbart, ogenomförbart. Som om AIK skulle flytta till Södermalm, ungefär.

Det var ju West Hams område, West Hams affär, West Hams framtidsdröm.

Spurs vill riva Olympiastadion

Ingen fnyser längre åt skämtet. Båda klubbarna lämnade igår in sina anbud till OPLC (Olympic Park Legacy Company). På fredag gör stadionkommittén sitt val. Londons borgmästare Boris Johnson och regeringen har sen sista ordet i beslutet.

Och: det är Tottenham som är favorit att ta hem spelet. Spurs har dundrat in med storslagna planer, privata finansiärer och en intensiv PR-kampanj. Senaste kändisen att ställa sig bakom Spurs bud är Pelé. Vad han nu har med saken att göra.

Läget i korthet:

West Ham har bankgarantierna klara och vill lämna Upton Park. OS-stadion, med plats för 60 000 åskådare, ligger nästgårds. Kostnad: 100 miljoner pund. Problemet: West Ham vill behålla de för fotbollspubliken så förhatliga löparbanorna. Ett faktum som Spurs utnyttjar till sin fördel.

Tottenham vill riva två tredjedelar av OS-stadion och bygga om till en tajt, modern fotbollsarena. Kostnad: 250 miljoner pund. De förbinder sig samtidigt att uppgradera friidrottarnas stadion i Crystal Palace. Problemen: friidrottarna känner sig svikna och lurade, Crystal Palaces fotbollslag vill lämna Selhurst Park och flytta till samma friidrottsarena – och framför allt: Spurs fans är förtvivlade, rasande, helt knäckta.

Det är det enda klubbarna har gemensamt i den här infekterade historien: båda sidornas fans skulle hata att se Tottenham klampa in i östra London.

Huliganer hotar med trubbel

Huliganerna har redan (flytten beräknas till 2015-16) höjt sina varnande röster. Det kommer att bli trubbel. Det kommer att bli öppet krig på tågen och i kvarteren runt OS-stadion. Det är sannerligen inte Tottenhamfansens fel om klubben flyttar – protesterna haglar – men det kommer ju inte West Hams ”välkomstkommitté” att ta nån hänsyn till.

Det är lätt att förstå Spursanhängarnas förtvivlan. Fotbollen är hjärta och puls

i dessa skruttiga kvarter i norra London och White Hart Lane är hem för Tottenhams själ. Livet skulle aldrig bli detsamma för många, många tusen. Pubar skulle få klappa igen. Butiker skulle gå sämre. Det vore ett dråpslag för en hel stadsdel. Skulle laget kunna fortsätta kalla sig Tottenham, förresten?

Publiken blir inte lidande

Samtidigt: alla Tottenhams fans bor ju inte där. Sitter du med Spurströja på dig i Sverige eller Kina ser du kanske hellre att klubben går en modern framtid till mötes i en tjusig arena som motsvarar lagets allt större aptit på stora matcher, stora titlar.

I själva verket har den genomsnittlige åskådaren på Spurs hemmamatcher 6,4 mil att resa. Det är alltså inte publiken som blir lidande, utan stadsdelen som sådan.

Alla som vandrat den evighetslånga vägen mellan Seven Sisters t-banestation och slitna White Hart Lane vet också att logistiken är en mardröm. Det är, på ren svenska, ett helvete att ta sig från matcherna när närmare 40 000 vill hem samtidigt.

Flyttar Spurs österut blir det bättre på den punkten. Lägg sen till att klubben har 35 000 personer i kö för att få säsongsbiljett, så inser man att det är rejäla praktiska och ekonomiska fördelar som slåss mot de rent känslomässiga argumenten.

”Kan bli deras död”

Harry Redknapp, som både spelat och coachat West Ham och är uppväxt i östra London, står med ett ben i varje läger men stöder Tottenhams bud. Han varnar dessutom sin gamla klubb:

– Flyttar West Ham till OS-stadion kan det bli deras död. De kan mycket väl vara en klubb utanför Premier League då. Ska de spela inför ett halvtomt stadion med löparbanor...löparbanor som ändå kommer att användas under endast en bråkdel av säsongen? Arenan kan bli en vit elefant, en koloss utan liv.

Hammers supportrar är nog beredda att ta den risken. Men som sagt, Tottenham är favorit och det är troligt att Londons fotbollskarta ritas om på fredag.

Av: Peter Wennman

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN