”Var världens snällaste...”

Av: Fredrik Jönsson, Johan Flinck

Publicerad:
Uppdaterad:

Förre handbollsstjärnan Jonas Ernelind, 34, död i cancer

1 av 13 | Foto: BILDBYRÅN
Tillsammans med Mathias Franzén i World Cup 1999.

Förre handbollsstjärnan Jonas Ernelind är död.

Den 104-faldige landslagsmannen avled i går morse i sviterna av cancer. Han blev bara 34 år gammal.

– Han var felfri som person och handbollsspelare, säger vännen Stefan Lövgren.

Jonas Ernelind dog i går. Den förre handbollsspelare blev 34 år. Här är han under VM 2001 när han och det svenska landslaget lyckades vinna VM-silver.
Foto: BILDBYRÅN
Jonas Ernelind dog i går. Den förre handbollsspelare blev 34 år. Här är han under VM 2001 när han och det svenska landslaget lyckades vinna VM-silver.

Efter en karriär som innehållit SM-guld, EM-guld och VM-silver avslutade Jonas Ernelind sin handbollskarriär 2006. Två år senare fick han diagnosen hudcancer efter att man upptäckt en knöl i handen.

En del av Bengan Boys

Trots operationer och strålbehandlingar kunde blev han aldrig friskförklarad. Vid ett återbesök för en tid sedan fick han beskedet att cancern fortfarande var kvar och i går morse förlorade han kampen mot cancern, 34 år gammal. Ernelind var en del av Bengan Boys och sörjs av sin familj och av sina gamla landslagskamrater.

– Han var världens snällaste handbollsspelare. Det känns så overkligt att han av alla skulle drabbas. Herregud, han är tre år yngre än vad jag är och har fru och två barn, säger förre landslagskamraten Johan Petersson till Sportbladet.

– Jag visste att han hade fått tillbaka cancern men jag träffade honom under VM och då märkte man inget på honom. De behöll det för sig själva.

Stefan Lövgren, som spelade tillsammans med Ernelind även i Kiel:

– Det är fruktansvärt tråkigt, det är orättvist. Jag tänker på Terese och de små barnen, det är så mycket tankar som far runt i huvudet nu.

”Felfri som person”

Hur minns du Ernelind?

– Han var felfri som person och handbollsspelare. Han passade in i alla lägen hos alla. Utifrån fick man nog inte rätt bild av honom, men han var lika viktig i gruppen som de spelare som var mest mediala.

– Jag är glad att jag fick känna den riktiga Jonas, det fick inte alla göra.

I dag möts två av de fyra klubbar Ernelind representerade – Sävehof och Hamburg – i Champions League och hans minne kommer att hedras med en tyst minut.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN