Ska försvara sig – bryter ihop i tv

”Det är inte min cykel – jag skulle aldrig fuska”

Hon misstänks för mekanisk dopning.

Femke van den Driessche bröt ihop när hon mötte anklagelserna i belgisk tv.

– Det är inte min cykel. Jag skulle aldrig fuska, säger hon till Sporza.

I går kom nyheten om att Femke van den Driessches var misstänkt för mekaniskt fusk i samband med VM i cyclocross. Man ska ha hittat elkablar och en motor på hennes cykel som beslagtogs i samband med tävlingarna.

De har funnits misstankar mot mekaniskt fusk tidigare, men ingen har straffats för det tidigare. Därför är det många som har chockats av nyheten.

– Jag trodde aldrig att det skulle kunna hända i min sport och jag har aldrig sett det. Det här är en tung smäll för sporten. Jag hoppas att det är ett isolerat fall. Jag blir ledsen, säger holländska cykelstjärnan Marianne Vos.

Femke van den Driessche menar att hon är oskyldig. Hon har gått ut i belgisk tv för att förklara situationen.

”Visste inte vad som hänt”

– De sa att det var något fel på min cykel. Jag visste inte vad som hade hänt. Jag visste inte hur den cykeln hade kommit dit eftersom jag är upptagen med annat på en tävlingsdag, säger hon till Sporza.

– Den cykeln tillhör en vän till mig. Han köpte den av mig efter förra säsongen, den ser exakt likadan ut som den jag använder. Den killen brukar vara med och träna med mig och min bror. Men jag har aldrig vetat om att det funnits en motor på den cykeln. Han har inte sagt det till mig. Det var ett misstag och jag är verkligen i chock. Det känns inte alls bra.

I går skrev flera medier att hon riskerade sex månaders avstängning och böter på mellan 170 000-1 700 000 kronor. HLN.BE uppger att hon kan stängas av för livstid och böta upp till nio miljoner kronor.

– Det är inte alls roligt när du anklagas för något sådant här. Men jag skulle aldrig fuska. Jag gillar verkligen att cykla och jag älskar min sport. Men jag inser nu att jag är väldigt illa ute, säger van den Driessche.

”Hoppas på en andra chans”

Belgiens förbundskapten Rudy De Bie sa igår att samarbetet med van den Driessche ”är över”.

– Jag är ledsen för att han sa så direkt efter han hörde om det. Jag har inte haft möjligheten att prata med honom. Det här känns jobbigt, säger van den Driessche.

– Nu känns det som att min karriär är över. Men jag hoppas på en andra chans. Jag är inte rädd för alla utredningar som har startats mot mig.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN