Förbundskaptenen slutar efter EM-fiaskot

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Lars Johansson lämnar: "Det behövs förändringar"

Lars Johansson
Foto: Foto: Bildbyrån
Lars Johansson

Lars Johansson lämnar uppdraget som förbundskapten för basketlandslaget.

Efter EM-fiaskot i somras kommer han inte att förlänga sitt avtal.

– Det kanske behövs förändringar, säger han.

Det blev EM-fiasko i somras för det svenska damlandslaget.

Det roliga tog slut redan i gruppspelet och nu avgår förbundskaptenen Lars Johansson.

– Vi har utvärderat en hel del och jag har funderat en del fram och tillbaka och till slut mognade det fram. Det är naturligt med lite av en ny start nu. Det är en ny OS-cykel och det krävs mycket energi och kanske förändringar som det är lika bra att någon annan gör. Det känns som ett lämpligt tillfälle att gå vidare, säger han.

Att EM inte gick som ni tänkt spelade det in?

– Nej, det kan jag egentligen inte säga. Jag har hela tiden varit medveten om att skillnaden mellan att vara femma och 19:e plats är hårfin. Det har inte spelat in på det sättet. Det har inte heller fått mig att tro att OS är omöjligt i framtiden, men det är fyra år dit och det tar tid att få ett system att fungera. Mitt system funnits i sex år och det kanske måste finnas ett nytt.

Ska bli klubbdirektör

Johansson ska nu vara pappaledig och tar ett sabbatsår från basketen. Tanken är sedan att han ska kliva in i en klubbdirektörsroll hos Norrköping Dolphins.

Nu inleds arbetet för att hitta en ny förbundskapten som ska finnas på plats i god tid innan EM-kvalet inleds i november.

– Det är tråkigt att vi inte kan diskutera en förlängning med Lasse, en oerhört duktig ledare, som varit med och tagit våra damer till två raka EM-slutspel. Samtidigt är vi förstående till hans skäl och ser nu att det är läge för något nytt, säger basketförbundets generalsekreterare Lena Wallin-Kantzy.

Publicerad: