Supertalangen i Blågula truppen

Publicerad 2015-10-12

Sverige matchar mot samma lag hela tiden inför EM

Lukas Nilsson

Ryssland, Spanien, Ryssland, Tjeckien, Tjeckien, Spanien, Polen...

Handbollsherrarna möter samma lag om och om igen inför EM – och sedan i EM.

– Vi har samarbeten med vissa nationer, säger förbundskapten Ola Lindgren.

I dag togs truppen ut till de tre första landskamperna.

På måndagen togs säsongens första landslagstrupp ut.

Det är också den enda innan truppen till EM i januari spikas i december.

Man möter Ryssland den 5 december i Halmstad och spelar sedan en turnering i polska Gdansk med just Ryssland samt Spanien och Polen.

Förbundskaptenerna Ola Lindgren och Staffan Olsson har då valt att ställa över flera spelare som är högaktuella för ett EM och i stället testa en hel del nytt.

Hårt belastade lagkaptenen Tobias Karlsson får till exempel ledigt för... ja första gången egentligen (förutom när han skulle bli pappa för två år sedan).

– Vi ska inte ha ihjäl honom. Hans vila nu har vi säkert nytta av till EM, säger Ola Lindgren.

Flera borta från VM

Från VM-truppen saknas också Markus Olsson och Lukas Karlsson, som förbundskaptenerna menar att de har bra koll på, Johan Sjöstrand, som tackat för sig i landslaget, långtidsskadade Mattias Zachrisson och Niclas Barud som ska bli pappa.

– Markus och Lukas har varit med hela året och dem vet vi var vi har. Vi vill passa på att få upp bredden och konkurrensen på vissa positioner och tycker att vi har ett större urval av spelare att ta från nu än tidigare. Det är så det ska vara, säger Lindgren.

Det innebär att supertalangen Lukas Nilsson, 18, får debutera och att Alingsåsduon Max Darj och Jesper Konradsson, som står på två respektive tre landskamper, och Malmös Linus Persson, med fyra landskamper, är med i truppen. Dessutom är Philip Stenmalm, som utsågs till turneringens mest värdefulle spelare när Sverige vann UVM-guld 2013, tillbaka.

Men på vänstersex är det den gamla vanliga duon Jonas Källman och Fredrik Petersen.

– Både Jerry Tollbring och Emil Frend Öfors knackar på dörren. Men Källman är otroligt sugen på landslagsspel och har gjort en väldigt fin höst. Vi kommer också att spela en hel del 5-1 i turneringen i Polen med Källman. Fredrik Petersen var inte med i kvalet senast och vi vill gärna med honom igen. Det här är de två bästa vi har där, säger Lindgren.

Kim Andersson?

Förbundskaptenerna har inte ens ställt frågan till den hemvändande storstjärnan som tackade för sig efter VM. Men det kommer de att göra när EM-truppen ska tas ut.

Samma motstånd

Sverige möter alltså Ryssland först i Halmstad. Sedan åker man ner till fyrnationsturneringen i Polen där man möter Spanien och sedan antingen Ryssland eller Polen.

Under EM-uppladdningen i januari möter man först Tjeckien i två landskamper i Sverige för att sedan åka ner till Spanien och spela tre matcher mot... Spanien, Polen och ett lag till.

För att sedan möta Spanien i EM:s gruppspel några dagar senare samt troligen Ryssland i mellanrundan.

Ni möter ju samma lag hela tiden?

– Ibland blir det så. De här turneringarna spikas innan man vet lottningen i EM.

– Men att möta Spanien när man sedan har dem i EM är kanske inte optimalt. Men jag tror det är viktigare att ha kvalitet på motståndet.

Men i bakgrunden finns också ekonomiska avtal med andra förbund.

– Vi har samarbeten med vissa nationer.

Men är det så bra sportsligt att möta samma lag gång på gång?

– Det lär nog bli lite olika typer av lag i olika perioder. Fler lag gör säkert som oss, att det skiljer en del mellan trupperna nu och i januari.

Lindgren antyder också att man kommer att ha en ganska stor trupp i början av EM-uppladdningen och till dubbellandskampen mot Tjeckien med spelare som inte ska vara med i EM.

– Vi var tvungna att ha två hemmamatcher på grund av tv-avtal, säger han.

Blogg: Den långsamma landslagstruppen