”Det ser ut som en krigszon”

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Landslagsstjärnan Källman om flyktingkatastrofen

1 av 4 | Foto: Foto: TT
På motorvägen M5 vid Szeged samlades igår flyktingar som sökt en väg till väst.

Svenske landslagsstjärnan Jonas Källman laddar för Champions League.

Samtidigt pågår flyktingkatastrofen vid porten till EU en mil från hans hem.

– Det ser ut som en krigszon där, säger Källman, handbollsproffs i Ungern.

Jonas Källman är en veteran i landslaget.
Jonas Källman är en veteran i landslaget.

Jonas Källman är inne på sin tredje säsong i ungerska storlaget Pick Szeged.

Laget har inlett med två segrar i ligan och laddar nu för Champions League med premiär nästa helg mot polska Kielce.

I fjol gick man till kvartsfinal.

– Vi lägger allt krut på Champions League, säger Källman.

En mil ifrån

Samtidigt som uppladdningen för CL pågår befinner sig Källman på sätt och vis mitt i flyktingkatastrofen.

Källmans hemstad Szeged ligger nämligen mycket nära den ungersk/serbiska gränsen.

– Horgos (liten stad på den serbiska sidan) där flyktingarna försöker ta sig in i Ungern från Serbien är bara en mil härifrån.

Hur märker du av det i Szeged?

– De försöker ju ta sig till Budapest så snabbt som möjligt på olika sätt. Så i Budapest är det större kaos. Det är mycket, mycket mer poliser på gatorna här och man hör mycket sirener.

Ungern har satt upp taggtrådsstängsel och byggt upp andra barriärer för att stoppa flyktingarna från att komma in i landet.

– De har försökt stoppa det men det ser fortfarande ut som en krigszon där nere, säger Källman.

– Klart man berörs av det man ser på bilder och på tv. Det är tragiskt och man vill hjälpa till på nåt sätt.

Skicka pengar

Tanken på att åka ner till gränsen och handgripligen hjälpa till har funnits.

– Men det är nog rätt farligt. Det är en aggressiv ton därnere. Det är nog inte lätt.

I stället kommer han göra som så många andra och skicka pengar till insamlingar för de drabbade.

Han vill inte blanda sig in i debatten om hur de ungerska myndigheterna hanterar situationen.

Källman menar att han ibland kan drabbas av dåligt samvete för att han som utlänning är välkommen i Ungern som välbetalt handbollsproffs medan gränserna stängs för de som är i enormt behov av hjälp.

– Tankarna kommer men jag kan samtidigt inte känna mig skyldig här för att de vill ha hit mig för att spela handboll.

Så kraftsamlar svenska idrottsklubbar och supportrar:

AIK: Tillsammans med Solna Stad och Solna Gymnasium ska AIK hjälpa till att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Dessutom samlar AIK:s supportar in pengar i samarbete med Unicef.

Bajen Fans: Har under året erbjudit flera ensamkommande flyktingar biljetter till klubbens matcher. Skriver att de nu söker ett djupare samarbete med någon "ideell aktör inom området".

Bro-Bålsta Golfklubb Skänker 13 500 kr efter en tävling i helgen.

Bromma support: I samarbete med Unicef samlar Bromma support pengar Unicefs katastrofhjälp.

Brynäs: Under devisen "Det här handlar inte om hockey" och i samarbete med Unicef samlar Brynäs in pengar till krigets flyktingar. Insamlingen är uppe i 55 000 kronor.

Djurgården Fotboll: Världens barn får plats på DIF:s tröjor för att uppmärksamma Radiohjälpens insamling. Målet är att samla in 400 000 kronor.

Dösjöbro IF: Skånska fotbollslaget Dösjöbro mötte under kvällen Bjärred. Intäkterna för inträde uppgick till 5600 kronor – och allt skänktes oavkortat till välgörenhet.

Edsbyn Red Farmers: Bandyklubbens supportrar skänker pengar baserat på medlemsantal och uppmanar medlemmar att skänka mer.

Fagersta Södra IK: Division 4-laget Fagersta skänker hela entrékassan från nästa hemmamatch, 12 september, till Unicef.

FC Härlanda: Division sex-klubben från Göteborg samlar dels in pengar internt men utmanar också andra klubbar i området att samla in pengar. Två lag, Hönö IS och Pushers BK, har redan antagit utmaningen. Läs mer om initiativet här!

Gais: Gais uppmanar på sin hemsida medlemmar att skänka pengar till Sverige för UNHCR.

Gripen Trollhättan: Alla spelare i bandyklubbens A-lag kommer skänka pengar till UNHCR som är på plats i Grekland. Tränaren Magnus Nordin berättar mer om initiativet på Instagram.

Guliganerna: Elfsborgs supporterklubb har sedan i våras haft ett fadderprojekt, "Lika olika”, med Borås stad där man samlat in pengar till säsongsbiljetter för flyktingar som ett integrationsprojekt. Nu samlar de även i till den akuta situationen i samband med Unicef här!

IFK Haninge Brandbergen: Har en insamling av kläder, hygienartiklar och pengar genom Unicef och frivilligorganisationen "Vi gör vad vi kan". Läs om den här!

Hammarby Fotboll Har just inlett ett samarbete med Assyrier Utan Gränser som bedriver humanitära hjälpinsatser i Syrien och Irak (läs om det här!) och har sedan ett par år tillbaka bjudit ett par ensamkommande flyktingbarn till alla matcher.

Harg-Östhammar FF: Division fem-klubben från Uppland har sedan i början av sommaren hjälpt ensamkommande flyktingarbarn från en närliggande flyktingförläggning att få spela fotboll i föreningens regi.

HC Dalen: På initiativ av lagkaptenen David Fredriksson skänker spelare och styrelse i ishockeyklubben pengar till katastrofhjälp. Insamlingen görs i samarbete med Unicef här!

HIF:s supportergrupp Kärnan:

Helsingborgs supportergrupp Kärnan har precis som Blåvitt och MFF m.fl. en insamling i samarbete med Unicef.

HÅFF: Vid helgens hemmamatch mot Oskarström i division 4 skänktes alla intäkter från inträde, lotterier och kiosk till Röda korset.

IFK Mariefred P-05 fotboll ska samla burkar och flaskor genom Pantamera/Returpack och ska skänka intäkterna riktat till flyktingbarn.

Kalmar FF: KFF har även de en insamling i samarbete med Unicef.

Kalmar SK Kalmars friidrottsklubb skänker 10 000 kronor till Rädda Barnens konto för Barn i flykt.

Karlbergs BK: Stockholmsklubben hjälper till för att samla in kläder och pengar till den ideella insamlingen "Vi gör vad vi kan". Här hittar ni uppropet!

Korpen Innebandy: I Jönköping har Korpen-laget Ajjemenninge utmanat alla sina seriekollegor att skänka minst 200 kronor var till välgörande ändamål.

KSF Prespa Birlik Har startat en insamling i samarbete med Unicef.

Liverpool Sverige: Svenska Liverpoolsupportrar samlar även de in pengar i samarbete med Unicef under parollen "Barn ska inte vandra ensamma". Här hittar ni den!

Lokomotiv Blackeberg, Fotbollsklubben i division 5 mellan har initierat en insamling till UNHCR och deras arbete med flyktingkatastrofen i medelhavsområdet. Läs mer här!

Peking Ultras: Har redan inlett samarbete med ett lokalt flyktingboende för att integrera flyktingar i samhället genom fotbollen.

P18 IK: Visby-laget skänkte hela inträder från dagens match till Rädda Barnen.

MFF-familjen: MFF-supportrar har i samarbete med Unicef samlat in 265 000 kronor. Insamlingen hittar man här!

Morlanda Goif: Klubben från Orust fyller 70 år i helgen och firar det med en jubileumsdag. Alla intäkter från evenemanget går oavkortat till Unicef. Läs mer om det och klubbens arbete med ett lokalt flyktingboende här!

Norrby SK: Division fyra-laget skänker alla intänkter från nästa hemmamatch till Unicef.

Nässjö Basket Har startat en insamling av skor, kläder och filtar med anledning av den rådande flyktingsituationen.

FC Rosengård: "Malmö är en stad i världen. Vi är stolta över alla olika nationaliteter som finns hos oss". Så börjar Rosengårds insamling till Unicef. Här hittar du den!

Sandvikens IF: I samarbete med Svenska kyrkan görs insatser som skänker mat, vatten och tält till människor på flykt.

Stall Kolgjini: Under fredagskvällen inleddes hästauktionen Kolgjini Sales och stjärnkuskens stall har bestämt sig för att skänka 1 procent av den totala omsättningen till FN:s insamling för flyktingkatastrofen.

Uppdatering: Totalt samlade man in 180 000 kronor, skriver Kolgjini på Twitter.

Skellefteå AIK/North Power: Skellefteå AIK:s supporterförening North Power skänker 5000 kronor till Radiohjälpen och uppmanar lagets fans att skänka mer här!

Skuru Basket Sedan ett år tillbaka har ensamkommande flyktingbarn fått träna gratis i föreningen för att få chansen att öva på språket, skapa kontakter och ta ansvar i föreningen.

Spöland Vännäs IF: Alla intäkter från dagens matcher på Vännäs IP, damer div två och herrar div tre, kommer skänkas till Unicef.

Stenungsunds IF: Skänker 15 procent av intäkterna från sponsordag senare i månaden till fond för ensamkommande flyktingbarn. Skänker även kläder till den lokala flyktingförläggningen.

Sveakurd FC: Ett nystartat division sju-lag i Göteborg som jobbat mycket med aktiviteter för ensamkommande och andra flyktingar från Syrien. Alla caféintäkter från höstens matcher går också rakt till välgörenhet precis som intäkterna av en loppis.

Syrianska FC: Säljer rabatt-häftet 'City Deal' för 100 kr/st. Pengarna oavkortat går till Syriens barn.

Täby Flyers: Skänkar alla intänkter från helgens matcher mot Stockholm Mean Machines till Röda Korset.

Utsikten: I samband med superettanlagets match mot Sirius i helgen bjöd man in ett lag med ensamkommande flyktingbarn att möta ett lag med lokala kändisar. Matchen dömdes av Anders Svensson. Läs mer här!

We Are United: Manchester Uniteds svenska supporterklubb har även de startat en insamling i samarbete med Unicef. Den hittar du här!

Åtvidabergs FF: Klubben skänker 300kr per "all star-tröja" som säljs i klubbens shop under september till Rädda Barnen.

Alla spelare har dessutom skänkt vars 500 kronor till UNHCR och även uppmanat en del andra lag i allsvenskan att göra detsamma.

Änglarna Supportergrupp: IFK Göteborgs-supportrarna gör som MFF och startar insamling med Unicef. Insamlingen hittar du här!

Örebro Hockey: I samband med träningsmatchen mot Vita Hästen så samlar ÖHK och Svenska kyrkan in pengar. Vid entrén kan alla välja att skänka pengar i stället för att betala inträde.

Örebro SK: ÖSK fotboll inledde ett samarbete med Världens barn i förra veckan. På kort sikt kommer spelare i laget finnas med och samla in pengar på stan för Världens barns räkning samt att klubben kommer ha olika insamlingar i samband med lagens hemmamatcher i höst.

Örgryte: Kommer i samband med matchen mot Höllviken samla in kläder och pengar som i sedan ska fraktas till den grekiska ön Lesbos i samarbete med den ideella hjälpinsatsen "Vi gör vad vi kan".

Publicerad: