Rekordet: 67 spelare på 6 år

Kristianstads otroliga omsättning under Lindgrens succéår

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

SPORTBLADET

Kristianstad har byggt en handbollsdynasti och spelar i dag sin femte final på sex säsonger under Ola Lindgrens ledning.

Man har gjort det med en osannolik omsättning på spelare: 67 stycken.

– Det är extremt mycket, säger Lindgren som är ensam kvar från finallaget 2012.

I mars 2012 tog Ola Lindgren över ett IFK Kristianstad som krigade för en slutspelsplats.

Två månader senare hade han tagit laget till klubbens första final på 37 år.

Sedan dess har Lindgren skapat en handbollsdynasti och i dag spelar Kristianstad sin femte final på sex år och jagar sitt tredje raka guld.

Det kanske mest häpnadsväckande är att man gjort det med en omsättning på spelare inget annat lag har varit i närheten av i svensk handbollshistoria.

Hur många spelare tror du att du haft under de här åren i IFK, Ola?

– Haha! Jösses. 30 spelare?

Nej, 67.

– (Skratt) Det är ingen smickrande siffra. Det är extremt mycket och ingen omsättning som är önskvärd. Man jobbar ju med kontinuitet som tränare.

Alingsås bara 44 spelare

Man kan jämföra med finalmotståndaren Alingsås, som varit Sveriges näst bästa lag under samma period. De har haft 44 spelare sedan säsongen 2011/12.

Lindgren har tillbringat 17 år i den tyska ligan under sin karriär.

– Men jag kan inte minnas att jag varit med om en så stor omsättning i Tyskland heller.

Sedan ska det tilläggas att några spelare har varit uppflyttade juniorer som inte hann sätta stora avtryck i ligan innan de skeppades i väg till mindre klubbar efter någon säsong. Men samtliga 67 har ingått i de officiella a-trupperna och/eller gjort minst en ligamatch.

Det var andra tider när Lindgren själv spelade i Drott.

– 67 spelare var väl vad Drott använde totalt från 1950-talet till 90-talet.

”Tvungna att ändra attityden”

Lindgren menar att man kan dela in den höga omsättningen i Kristianstad i två perioder.

– I början gjorde vi förändringar för att förstärka laget, ändra attityden och få in en annan kultur. Där tog vi en del obekväma beslut med en del spelare som var väldigt bekväma... eller jag menar populära hos fansen. Men det var nödvändiga beslut. De senaste åren har vi blivit av med spelare som vi gärna hade velat behålla och därför har omsättningen blivit hög då.

Var det en freudiansk felsägning där med ”bekväma”?

– Nej, inte bekväma, men många spelare hade det bra här, äldre spelare som hade bra betalt. Vi var tvungna att ändra den attityden och få in en annan typ spelare som var hungrigare och hade andra mål.

Gör inte den här stora omsättningen er prestation bättre egentligen?

– Många vänder väl på det och säger att vi köper oss till framgång. Visst har vi haft möjlighet att ta spelare med lite mer kvalitet än andra svenska lag har. Men det ska ändå fungera och bli ett lag av det.

”Fått vara tuff”

Inte en enda spelare är kvar från finallaget 2012 – det är bara du.

– Det är så det ska vara, haha.

Triggas du av utmaningen att hela tiden bygga nytt?

– Klart att det är en utmaning att forcera fram resultat. Man har fått vara tuff emellanåt för att forcera fram det och det har inte varit så populärt alltid. Men jag är tillsatt att göra ett jobb och gör jag inte det så får jag ju lämna min post. Men jag vill betona att det inte är uttalat att vi ska ha en stor omsättning.

Han menar att årets säsong varit den tuffaste att få ihop alla delar.

– Ja, med tanke på hur många tongivande spelare vi tappade och att jag missade hela försäsongen på grund av OS. Jag tycker att det är imponerande att vi fått ihop det. Vi har fått jobba jäkligt hårt och intensivt, säger Lindgren.

Publicerad:

LÄS VIDARE