Båda slår världsrekord på milen – i samma lopp (!)

Kipruto.
Kipruto.

Vi har nu nya världsrekord på milen.

Ingen har sprungit distansen snabbare i ett stadslopp än Rhonex Kipruto och Sheila Chepkirui.

I det tio kilometer långa loppet Valencia Ibercaja i Spanien fick publiken längs upploppet uppleva dubbla världsrekord. 20-årige kenyanen Rhonex Kipruto satte det när han vann herrarnas mil på tiden 26,24.

– Jag är lyrisk, min dröm gick i uppfyllelse. Stort tack till arrangörerna som litade på att jag kunde sätta rekordet, och till publiken här i Valencia som stöttade mig under loppet, säger Kipruto.

Med det förbättrade han världsrekordet med fjorton sekunder, som Joshua Cheptegei från Uganda sprang för sex veckor sedan. Världsrekordinnehavaren Kipruto är 20 år gammal och tog brons på 10 000 meter vid friidrotts-VM i Doha förra året.

Och i samma lopp blev det även världsrekord för damer. Med endast en sekunds marginal petades Joyciline Jepkosgeis notering ner från tronen av en landsmaninna, ny världsrekordinnehavare är kenyanskan Sheila Chepkirui på tiden 29,42.

Chepkirui var en av tre damer att gå under 30 minuter.
Chepkirui var en av tre damer att gå under 30 minuter.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN