Här byggs arenan för 19 miljarder kronor

NFL-laget Las Vegas Raiders arena färdig till sommaren

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:

SPORTBLADET

Notan för Friends arena skenade och landade på 2,8 miljarder.

För de pengarna får du knappt ett par omklädningsrum och en gräsplätt i Las Vegas.

NFL-laget Raiders nya hemmaarena beräknas kosta 19 miljarder.

Det låter smidigt att flytta ett lag i amerikansk fotboll. När Raiders byter hemstad från Oakland till Las Vegas till nästa säsong kommer hela truppen och nuvarande ägare följa med.

Det bökigaste är arenafrågan. Gamla 60-talskolossen Ringcentral Coliseum går inte att lassa upp på några lastbilar och skeppa ut i öknen, så en ny behöver byggas.

Konst- och naturgräs

Nu trillar bilder in på det svartblänkande rymdskeppet strax väster om gatan The Strip. Allegiant Stadium ska kunna ta 65 000 åskådare, men i en handvändning kunna arrangeras om för att ta in ytterligare 7000. Fasaden är av spegelglas.

Foto: John Locher / TT NYHETSBYRÅN

Genom ett snillrikt system blir underlaget flyttbart så att arenan både har naturgräs (för Las Vegas Raiders) och konstgräs för universitetslaget UNLV football. En 65 meter bred vägg ska kunna vinklas upp för att släppa in frisk luft, öka utomhuskänslan och ge utsikt över nöjesgatan strax intill.

Ska stå klar i juli

Om klabbet blir dyrt?

Jo. 19 miljarder är kostnaden beräknad till i nuläget, men med tanke på vad som skett andra stora byggen med tidspress så kan notan mycket väl bli högre. 31 juli ska den i alla fall stå klar.

Publicerad:

LÄS VIDARE