Efter hälsokontrollen: Frida Karlsson drar ner på träning

avMakoto Asahara

Publicerad:
Uppdaterad:

En hälsokontroll förra veckan visade avvikande resultat.

Nu tvingas svenska skidstjärnan Frida Karlsson dra ner på tränande och tävlande.

– Just nu är jag väldigt ledsen och besviken, säger Karlsson i ett pressmeddelande från Svenska Skidförbundet.

Frida Karlsson slog igenom med dunder och brak på seniorscenen förra säsongen med tre VM-medaljer i Seefeld.

Efter att ha stått över helgens världscupstävlingar i Lillehammer på grund av en förkylning så kommer nu oroväckande besked för den 20-åriga talangen.

En hälsokontroll förra veckan visade avvikande värden som innebär att Karlsson tvingas ta ett steg tillbaka i träningsbelastning och stoppas från tävlande en tid framöver.

”Måste se det långsiktigt”

– Frida är mycket målmedveten och ambitiös och vill väldigt mycket med sitt idrottande. Det har helt enkelt blivit lite för intensivt och för mycket. Hon måste nu ta ett steg tillbaka för att återfå balans. Hälsan är alltid viktigare än idrottslig prestation, säger landslagsläkare Magnus Oscarsson i ett pressmeddelande.

Vad exakt som framkommit i hälsokontrollen framkommer inte i beskedet från skidförbundet. Däremot så uttalar sig Karlsson själv om situationen som uppstått.

– Just nu är jag väldigt ledsen och besviken. Det är lätt att stressa upp sig men man måste se det långsiktigt. Jag ska göra allt jag kan för att snart vara tillbaka i tävlingsspåret samtidigt som jag vill hålla många år framöver, säger Karlsson.

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

När Frida Karlsson tävlar igen återstår att se enligt landslagsläkare Oscarsson.

– Vi kan inte spekulera om det i nuläget. Frida behöver få lugn och ro för att kunna fokusera på rätt saker och inte ha som mål att vara tillbaka till någon specifik tävling, säger läkaren.

Samma som Östberg

Frida Karlsson är inte den första längdåkaren i världseliten som behövt varva ner efter avvikande hälsokontrollsresultat. När Norge tog ut sin trupp till den kommande världscupshelgen i Davos så fanns inte Ingvild Flugstad Östberg med. Östberg missade tidigare den norska premiären i Beitostölen på grund av just resultaten av en hälsokontroll.

– Jag tror alla ligger på gränsen. Det krävs hård träning för att utvecklas och man får töja lite på den gränsen för att se vad man klarar, sade Frida Karlsson då till Sportbladet i samband med beskedet om Östberg.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM