Armand Duplantis succé – först över sex meter

Armand Duplantis tog 6,00 i Diamond League i Monaco.

Därmed är han först över höjden utomhus i världen i år.

– Sex meter låter coolt, säger han till SVT.

Armand Duplantis jublade och gestikulerade vilt efter sitt lyckade hopp på sex meter i Diamond League i Monaco.

Hans världsrekord lyder 6,18, men den röriga coronasäsongen 2020 har ingen varit nära sådana höjder. Fullträffen i Monaco var den första gången någon kom över sex meter under utomhussäsongen.

Kendricks strök sig

En skräll?

Inte om du frågar Kalle Berglund, svensk 1500-meterslöpare som intervjuades av SVT under galan.

– Vi gjorde covidtest i tisdags. Då frågade jag om han var redo för sex meter och då sa han ”yes of course”. Så han hade bra självförtroende i alla fall.

Armand Duplantis vann tävlingen, vilket var väntat på förhand eftersom trion Sam Kendricks, Thibaut Collet och Valentine Lavellenie strök sig före start.

– Det var besvikelse. Jag ville tävla mot Sam. Jag fick reda på det precis innan uppvärmningen startade.

”Jag är i sexmetersform”

Efter hoppet begärde Duplantis upp ribban på 6,15 men var inte direkt nära.

– Jag hade problem med ansatsen hela dagen. Det är en rytmgrej. Jag är nog lite ringrostig efter att inte ha tävlat, säger han till SVT, men lägger till att han är nöjd med resultatet.

– Jag är glad att komma över sex meter igen. Det var vad jag ville på den här galan. Jag ville bara försäkra alla att jag är i sexmetersform.

Bakom Mondo gjorde Kalle Berglund en nästan bragdartad insats på 1500 meter då han sprang in på tiden 3:35.34.

– Jag har saknat att tävla och ta ut kroppen. För sju veckor sedan kunde jag inte springa, knappt böja på mitt knä. Ett tag trodde jag inte att jag skulle kunna springa alls i sommar. Med den bakgrunden ganska nöjd, men samtidigt tycker jag att jag är lite feg, säger han till Svt.

– Jag borde ha kunnat springa lite snabbare. Om två veckor borde jag kunna vara nere och springa ner mot mitt svenska rekord.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.