Så ska Sverige stoppa Japans attackoffensiv

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

OOSTENDE. Japan har hämtat sin spelfilosofi från tidigare vinstmaskinen Golden State Warriors. 

Men Sverige har planen klar för att stoppa deras blixtrande tempo och galna trepoängsskytte.

– Det är ”High Chaparral” fast de gör det riktigt bra, säger Louice Halvarsson. 

När Sverige ställs mot Japan i kväll är det två helt olika spelstilar som möts. Sverige står för en mer traditionell europeisk basket medan redan OS-klara Japan är något helt annat

– De är otroligt snabba och skjuter mer treor än tvåor så det kommer bli en helt annan matchbild än vi är vana att spela. Det gäller att vara helfokuserade på det, säger Frida Eldebrink.

Amanda Zahui ser dock att Sverige har en fördel. 

– De kommer springa runt i cirklar och skjuta massvis av treor, det vet vi. Men vi är mer fysiskt starka på varje position så det är vårt övertag.

”Har skojat om det”

Japan har stor rutin av stora mästerskap och slog så sent som i november världstvåan Australien i förkvalet för Asien och Oceanien.

Sveriges förbundskapten Marco Crespi jämför motståndarnas spelstil med Golden State Warriors, den tidigare ostoppbara vinstmaskinen i NBA. 

– De spelar en väldigt högkvalitativ basket. Jag har skojat lite och sagt innan att de nästan spelar som Golden State Warriors. Jag sa det till deras coach när jag träffade honom och han sa "Tack, men det är sant. Vi försöker ta idéer från dem", berättar Crespi.

”Måste vara aggressiva”

Sverige har dock matchplanen klar för att stoppa Japans attackoffensiv. Det handlar framför allt om tre saker:

1. Begränsa trepoängsskyttet. 

2. Kontrollera deras snabba attacker. 

3. Minimera turnovers.

– Någon kan dribbla upp bollen skitfort och så bara "poof" sätter de en trea. Vi måste vara mer aggressiva och tvinga dem att attackera så att vi kan hjälpa. Det är planen, speciellt om de blir väldigt heta, säger Louice Halvarsson.

Amanda Zahui.
Foto: Ieva Makare/LETA / TT NYHETSBYRÅN
Amanda Zahui.
Publicerad:

LÄS VIDARE