Johaug svarar profilen: ”Jag är väldigt oenig”

Kritiserar nya hjälpmedlet

Nytt världsårsbästa med hjälpmedel som kritiseras av A Lennart Julin.

Men Therese Johaug håller inte med svenske friidrottskommentatorn.

– Jag är väldigt oenig, säger norskan.

Längdstjärnan Therese Johaug var den enda deltagaren på 10 000 meter i Impossible Games. I brist på sällskap på Bislettstadion i Oslo fick hon hjälp av ljusharar, lampor som lyste i Johaugs önskade tempo med en målgångstid på 31.50, kvaltid till VM i Doha förra året. Norskan sprang ifrån lamporna och in i mål på 31.40 – nytt världsårsbästa och personligt rekord med 40 sekunder.

Ljusharar är tillåtet sedan några år tillbaka, men friidrottsprofilen A Lennart Julin kritiserar valet att använda det.

– Det här har varit förbjudet genom i princip hela friidrottens historia, eftersom det har ansetts vara otillåten hjälp. Jag tycker det ligger i utmaningen att kunna disponera sina krafter. Harar har alltid funnits, men nu lämnar man över jobbet till en maskin. Jag tycker det är ganska trist, sade A Lennart Julin till Expressen inför Johaugs lopp.

Små röda ljuspunkter följde Johaug längs vägen.
Små röda ljuspunkter följde Johaug längs vägen.

Efter loppet slog Johaug tillbaka mot svensken.

– Jag är faktiskt väldigt oenig. Det är mer fusk att ha en vanlig hare, en hare som tar vind och är en kloss framför dig. Och i dag fick jag göra allt jobb själv. Du måste ju ta emot vinden och så ska man ju följa lamporna också, säger hon till Nettavisen.

Svenska längdstjärnan Frida Karlsson anser att Johaug gynnades av lamporna.

– Om jag ska vara ärlig tror jag att det är en fördel att ha ”klocka”. Men samtidigt så brukar man springa med hare i friidrott så det är ju lite samma sak. Jag ser det inte som fusk men det är en stor fördel, säger Frida Karlsson till Sportbladet.

Gårdagens lopp var det andra större arrangemanget där Johaug bytt skidspåren mot löparbanan. I fjol blev hon norsk mästare på 10 000 meter på tiden 32.20.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.