Från damallsvenskan till världsmästare i boxning

Elin Cederroos är nybliven världsmästare i boxning – och så sent som för nio år sedan spelade hon i damallsvenskan.
Elin Cederroos är nybliven världsmästare i boxning – och så sent som för nio år sedan spelade hon i damallsvenskan.

Elin Cederroos har gjort över hundra allsvenska matcher i fotboll.

Nu kan hon även titulera sig världsmästare i boxning.

– Det känns helt fantastiskt och fortfarande lite overkligt. Jag har sneglat på bältet länge vid frukosten, säger 34-åringen.

Efter gårdagens IBF-gala i Belgien kan Elin Cederroos titulera sig världsmästare i supermellanvikt (76,2 kilo) efter att ha slagit hemmaboxaren Femke Hermans på poäng efter tio ronder.

– Jag har inte fattat hur stort det är ännu, man är så inne i sin satsning med träning och allting. Jag njuter verkligen av det och har även njutit dagarna innan fajten, säger Elin Cederroos.

Proffsdebuten skedde så sent som i april 2017, efter hennes andra graviditet, och hon har vunnit alla sex matcher hon ställt upp i.

– Det har nog gått lite snabbare än jag trodde. Jag räknade med att ha lite tålamod och gå några matcher till under våren och sen steppa upp, men så kom erbjudandet för sju veckor sedan. Femke är även en boxare som passar mig, hon vill gärna gå framåt och det uppskattar jag. Istället för att möta en ren kontringsboxare.

”Sa att jag kan bli bäst i världen”

Elin hette tidigare Sölveskog i efternamn och har en karriär som fotbollsspelare bakom sig. Hon gjorde fyra säsonger i Hammarby och avslutade karriären som lagkapten i Djurgården 2010.

Den främsta anledningen till att hon la fotbollsskorna på hyllan så tidigt var att hon skulle få barn tillsammans med maken Jonas. Men den stundande boxningskarriären fanns i bakhuvudet redan då.

Fotbollslaget fystränade med den tidigare förbundskaptenen för boxningslandslaget, Leffe Carlsson, som fick upp ögonen för Cederroos talang.

– Han sa att jag kan bli bäst i världen, att jag kan bli hur bra som helst. Jag slog bara på en säck, det var ingen sparring men han såg att jag hade träningsdisciplinen, var stor och stark och att det fanns en viss talang.

”Förutsättningarna är inte de bästa”

Fyra månader efter att dottern Mira föddes började hon sin satsning som amatörboxare.

– Du måste nöta för att bli en boxare och få in det i ryggmärgen, men jag hade de fysiska förutsättningarna från fotbollen och Leffe såg något i mig. Jag blev verkligen taggad av det.

Hon tjänar inga större summor på boxningen, men hoppas att världsmästarbältet kan öppna upp en del dörrar.

– Jag hoppas det kan bidra till bättre ekonomiska förutsättningar, de är inte de bästa. Att man kan få till lite sponsorsamarbeten nu är vi är uppe i toppen och när titeln ska försvaras.

Enligt IBF:s regelverk måste Cederroos, som tävlar för BK Rapid, försvara sitt världsmästarbälte inom nio månader för att behålla titeln.

– Vi får se hur det kommer att bli. Om det blir på hemmaplan eller en gala utomlands, vi har inte kommit så långt ännu.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN