Sensationen: Alingsås slog ut mästarna med 3–0 i matcher

Av: Michael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6 | Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN

Sensationen är ett faktum: svenska mästarna de fyra senaste åren IFK Kristianstad är utslaget.

Alingsås vann semifinalserien med 3–0 i matcher efter 29–25 på bortaplan och är klart för SM-final.

– Det är helt sjukt, säger matchvinnaren, målvakten Niklas Kraft.

Med 0–2 i matcher i semifinalen mot Alingsås hade storlaget och regerande mästarna IFK Kristianstad kniven mot strupen i semi tre på lördagen.

Men det tredje mötet i serien såg bara ut att fortsätta i samma fotspår som de tidigare matcherna. När Andreas Berg gjorde mål för gästerna efter 15.28 hade Alingsås en femmålsledning, 8–3.

Sjöstrand sågade mästarna

I paus i Kristianstad Arena var avståndet det samma och Alingsåsledningen 14–9.

CMore-experten Charlie Sjöstrand var tuff mot mästarlaget:

– Alingsås behöver inte ens vara exceptionellt bra. Kristianstad går i alla tänkbara fällor. Det känns som de spelar med för lite tanke och hjärna. Defensivt vet jag inte hur de ställer upp sig. Det räcker inte bara för Kristianstad att gå på adrenalin, sa Sjöstrand.

Kristianstad höjde nivån och med Emil Hansson i spetsen gick hemmalaget från 12–16 till 16–16 tio minuter in på den andra halvleken och Kristianstad Arena kokade.

Stämningen sjönk dock snabbt igen när Alingsås åter ryckte ifrån.

När Andreas Lang sköt via IFK-spelare i mål efter 48 minuters spel innebar det åter en femmålsledning för gästerna, 21–16.

Kraft storspelade i målet

Kristianstad fick inte hål på storspelande Alingsåsmålvakten Niklas Kraft och Alingsås kunde defilera ifrån till en klar 29–25-vinst och därmed en sensationell 3–0-seger i semifinalen mot IFK Kristianstad.

De fyra senaste säsongernas svenska mästare och dominanter i svensk handboll, IFK Kristianstad, var utslagna och Alingsås HK under ledning av tränaren Mikael Franzén klart för SM-final.

Alingsåsmålvakten, nyförvärvet från Helsingborg, Niklas Kraft hade närmast svårt att sätta ord på sina känslor efter slutsignalen:

– Jag vet inte hur jag ska reagera. Det är sjukt. Jag fattar inte hur vi kan orka att spela på det här sättet. Försvarsmässigt har vi samarbetat, krigat och hållit en väldigt hög intensitet, säger han till CMore.

Hur har du kunnat hålla en så hög nivå?

– Ingen aning, jag har väl bara hittat formen? Det är väl alla timmars träning som sitter i ryggmärgen och som kommer fram nu, säger Kraft.

Hårdkörning väntar

IFK Kristianstads sent inkommande tränare Ljubomir Vranjes hade receptet klart direkt för vad som krävs för att storlaget ska komma tillbaka:

– Nästa vecka börjar vi köra löpning och fys för vi behöver bli mycket mycket bättre tränade, säger Vranjes till CMore.

I den andra semifinalen mellan IFK Skövde och Sävehof står det 1–1 i matcher.

Laddar Matchöversikt
Publicerad:

LÄS VIDARE