”Nivån är skitdålig”

TV2-experten Johan Kaggestad efter Therese Johaugs kross

Uppdaterad 2019-08-06 | Publicerad 2019-08-04

Therese Johaug krossade motståndet.

Och vann guld – på 10 000 meter i norska mästerskapen.

Men bedriften imponerar inte på alla.

– Nivån är skitdålig, det måste de tåla att höra, säger TV2-experten Johan Kaggestad.

I Hamar i de norska mästerskapen tog skidspårens drottning Therese Johaug över löparbanans scen och blev norsk mästare på 10 000 meter, där hon sprang in i mål på tiden 32.20.86.

En halv minut från VM-gränsen till världsmästerskapen i Qatar i september. Men kvalgränsen till EM förra året klarade hon, och nu öppnar 31-åriga längdstjärnan för att springa på EM i Paris nästa år.

– Man ska aldrig säga aldrig, det hade varit kul att prova det. Men om jag ska ställa upp får jag förbereda mig lite bättre än vad jag har gjort, säger Therese Johaug till NRK.

Norska friidrottslandslagets chef Erlend Slokvik välkomnar Johaug till landslaget, och hennes tränare tycker idén om Johaugdeltagande på friidrotts-EM är kittlande.

”Skitdålig”

– Det kan vara en intressant grej att göra, men hon får inte ta på sig för mycket och riskera att bli skadad. Då blir det inte så värdefullt, säger Johaugs tränare Pål Gunnar Mikkelsen.

Men alla är inte lika imponerande av Johaug.

– Hennes tid är ju två minuter från det norska rekordet (30.13.74 för Ingrid Kristiansen), nivån på de som löper till vardags är skitdålig, säger TV2-experten Johan Kaggestad.

Johaug var två minuter och 27 sekunder snabbare än silvermedaljören Maria Sagnes Wågan och tre minuter och sex sekunder före Runa Skove Falch som knep den sista pallplatsen.

– Det är enorma skillnader. Det är lite synd att vi inte har större bredd i långdistanslöpning än att den näst bästa blir ifrånsprungen av en längdskidåkare, säger NRK:s expert Vebjörn Rodal.