”Jag blev rånad – stal min medalj”

Orlando Ortegas ilska efter VM-finalen

Han gick mot medalj, men stördes av en rival.

Nu rasar spanjoren Orlando Ortega.

– Jag har blivit rånad, dundrar han efter finalen på 110 meter häck.

Häckfinalerna har en förmåga att bli stökiga.

Så även denna gång.

VM-debutanten Grant Holloway tog hem guldet, men bakom honom uppstod dramatik då spanjoren Orlando Ortega – av tv-bilder att döma – blev blockerad av jamaicanen Omar McLeod.

McLeod blev diskad i efterhand. Men det var en klen tröst för Ortega, som slutade femma och därmed missade medalj.

”Är oacceptabelt”

Efteråt var han rasande.

– Jag saknar ord. Det här var ett rån! En skandal! IAAF måste göra något åt det här, för det är inte första gången det händer, säger han enligt Marca.

– Jag fattade att det här skulle hända. Jag vet att jag är långsammare än konkurrenterna de tre första häckarna, men inte resten av loppet. Och precis när jag gick mot medalj kom McLeod in på min bana. Han stal en medalj från mig. Jag kunde ha utmanat om guldet. Jag har jobbat stenhårt i ett års tid för den här finalen och när stunden väl är kommen händer det här… Det är oacceptabelt!

Lämnar in protest

Strax efter midnatt, svensk tid, kom beskedet att Spanien lämnat in en protest.

De hänvisar till paragraf 163.2 a) i regelboken och vill antingen att loppet springs om med samtliga tävlande, eller att Ortega får springa om loppet själv och att hans nya tid ska gälla.

Om inte protesten bifalles vill Spanien att Ortega ska tilldelas en bronsmedalj ändå, eftersom han låg tre i loppet när incidenten inträffade.

– Okej om de hade besegrat mig för att de var bättre; det hade jag köpt, jag respekterar mina motståndare. Men det här är inte okej!

Under natten kom beskedet att protesten avslås.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN