Mejla

Johan Flinck

Flinck: Stäng av honom nu!

Hör inte hemma på en handbollsplan

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

PARTILLE. Man kunde vinna utan sitt succévapen.

Man fick i gång sina kanter.

Man fick ”tillbaka” sin bombskytt.

Man har gått runt på fler spelare.

Nu är det fördel Sävehof igen – trots Christoffer Brännberger.

Jag sätter mitt i foajén i Partille Arena en halvtimme efter slutsignalen för att vänta ut Sävehofs spelare som är i gymmet och cyklar ner.

Då kommer Andreas Stockenberg ut från arenapuben.

– De är några jävla Lance Armstrong hela bunten, säger han och slår sig ner.

Själv har du tagit en öl?

– Klart jag gjorde. Det gör jag alltid. Jag ska in och ta en till.

Det är då för väl att Stockenberg håller sig till det taktiska och lämnar över återhämtningen till hyllade fystränaren Elvir Rakovic.

För det är den som ska avgöra den här finalen tillsammans med Stockenbergs matchning av laget.

Duperar ”Stocken” mig?

Stockenberg är en mästare på att få spelarna att gå genom eld för hans skull och kanske duperar han mig där i foajén. Men lyssnar man på honom så är det klar fördel Sävehof nu inför avgörandet på torsdag, den femte matchen lagen emellan på 13 dagar.

– De börjar se trötta ut nu, Barud och Teern. Vi går runt på fler gubbar. Det har varit taktiken. Jag visste att det skulle gå till fem matcher.

– Bogojevic var tungan på vågen i dag. Sunnefeldt har varit fantastisk i år men har varit iskall nu ett par matcher. Då är det inte fel att kunna slänga in Bogojevic.

– Jag tycker att vi varit bästa laget i båda matcherna i Estrad. De var bättre i match två, då var de överlägsna men vi gick in oödmjuka till den matchen.

– Känslan är att vi tuggar ner dem till slut. De känns frustrerade och jävligt trötta. Det är vi som kontrar i förlängningen.

Ja, ni hör. Visst håller många av argumenten.

Några minuter tidigare hade jag pratat med Mikael Franzén.

Han var inte alls lika pigg på att lägga fram argumenten som talar för hans Alingsås på torsdag utan lade hellre över trycket på Sävehof.

– Det är de som har momentum nu, log han lite snett.

Jag tyckte det var fördel Sävehof efter första matchen, trodde på guld till Alingsås inför i kväll men säger nu Sävehof inför avgörandet.

Men det är förstås helt omöjligt att veta någonting.

Knytnäven var bara feg

Däremot vet jag att jag tycker att Christoffer Brännberger ska stängas av i efterhand.

Och för att förekomma eventuella konspirationsteorier: det här är ingen hämnd för att Brännberger vägrar prata med mig för att jag skrev en artikel för sju år sedan där Nacor Medina anklagade honom för att vara rasist.

Den knytnäven Brännberger slår i bröstet på William Andersson Moberg hör absolut inte hemma på en handbollsplan.

Foto: TV12

Det gjorde inte slaget i ansiktet på Magnus Persson i kvartsfinalen mot Malmö heller. En smäll som gav Persson en hjärnskakning så att han inte kunde spela mer i den matchserien.

I semifinalen mot Skövde hävdade Rasmus Wremer att Brännberger slog honom med knytnäven i magen.

Som Magnus Persson sa:

– Det är skillnad på tufft och fegt spel.

Knytnäven på Andersson Moberg i kväll var bara feg.

Brännberger hävdar varje gång att det är en olyckshändelse eller att motståndaren filmar.

Men ingen rök utan eld. Det är sedan gammalt.

Pokerproffs i Thailand fick reglerna att ändras

Både Andersson Moberg och Mikael Franzén låg lågt med vad de tyckte om Brännberger och hans knytnäve. Det förstår jag i det här känsliga läget med tre dagar till avgörande finalen.

Men andra låg inte lika lågt. En del skriver nu på sociala medier att Brännberger, som redan 2012 (innan Medina-affären) utsågs till ligans störste buse av de andra spelarna i serien i min ”superenkät” , aldrig mer borde få beträda en handbollsplan.

Spontant instämde jag när jag läste det först, men jag behärskar mig här och nöjer mig med att konstatera att han borde stängas av i efterhand – i flertalet matcher.

Problemet är att enda sättet att få Brännberger avstängd är om Alingsås anmäler honom till rättskommittén.

Fram till för några år sedan kunde vem som helst anmäla vilken situation som helst i handbolls-Sverige. Men sedan ett svenskt pokerproffs i Thailand satt och anmälde situationer titt som tätt som han ville ha utredda stramades reglerna åt och numera kan bara de som är direkt inblandade i matchen anmäla en spelare.

Alingsås kommer inte att göra det, enligt klubbchefen Christer Mårtensson.

Knytnäven i kväll renderade inte ens i en tvåminutare utan bara en straff till Alingsås. Därmed anses situationen som bedömd av domarna och rättskommittén kan bara ta upp händelser som inträffat ”bakom domarnas rygg”.

Det finns dock en möjlighet till och det är om domarbasen Henrik Mäkinen anmäler Brännberger, som för övrigt drog på sig tre utvisningar och ett rött kort ändå i matchen. Jag sökte Mäkinen sent på måndagskvällen men fick inte tag i honom.

Allt tyder på att Brännberger kommer att gå fri – igen.

Därmed har vi fått ännu ett kvitto på man behöver skriva om tävlingsbestämmelserna.

Varför inte tillsätta en disciplinkommitté som själv kan ta upp situationer i handbollsligan och SHE, utan ett anmälningsförfarande, som domarna missat men där ett blått kort varit högaktuellt om de bara hade sett det. I dag tv-sänds ju alla matcher i våra två högsta serier så det finns i regel bra ”bevismaterial”.

Finalserie i bäst av fem är tillbaka för att stanna.

Min poddkollega Robin Nilsson twittrade en intressant notering i sammanhanget:

Man får ge det till Brännberger, han har slagit både Wremer och Andersson Moberg med knytnäven i magen och orsakat Magnus Persson en hjärnskakning utan att ha fått så mycket som ett gult kort. Ändå har han lyckats få tre röda i slutspelet.

Laddar Matchöversikt

Av: Johan Flinck

Publicerad:

LÄS VIDARE