Efter Sveriges OS-miss – nu ändras reglerna

Kan gynna svensk ansökan

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Italien vann kampen om vinter-OS 2026 med Sverige.

Men nu ändrar IOK reglerna.

Som hade – och kan – gynnat Sverige i omröstningen.

Sveriges OS-ansökan var utspridd över Stockholm, Åre, Falun och lettiska huvudstaden Riga. Ett upplägg som inte drar jämnt med IOK:s, Internationella olympiska kommittén, formulering ”ett OS tilldelas en stad”.

– OS är ett väldigt fint arrangemang oavsett var det hamnar, men givetvis hade jag och många andra verkligen hoppats på att vi skulle få det till Sverige, sade skidstjärnan Stina Nilsson efter att Milano/Cortina fick OS 2026.

IOK röstat igenom

Men bara några dagar senare har IOK röstat igenom flera förändringar i ansökningsprocessen – en av dem är att värden inte behöver vara en stad, utan kan vara flera städer och till och med inkludera arenor utanför landets gränser.

– Jag stödjer förändringarna och tycker att juryn fortfarande ska ta det slutgiltiga beslutet, säger kanadensiska IOK-medlemmen Dick Pound.

Stefan Holm orolig

Men den svenska IOK-medlemmen Stefan Holm är orolig över en annan förändring – att IOK vill att den ansökande OS-nationen har en folkomröstning om arrangörskap.

– Då ligger vi nog rätt dåligt till. Men om vi verkligen kan pumpa ut fördelarna med att få det så kanske vi också kan vända opinionen i en framtid, säger Stefan Holm till Radiosporten.

Sverige har med OS 2026 nekats som arrangör för olympiska spel åtta gånger sedan Stockholm arrangerade sommar-OS 1912.

Publicerad:

LÄS VIDARE