Grahm: "En fara för svensk damhockey"

Foto: Janerik Henriksson/TT
Erika Grahm.
SPORTBLADET

Över 80 utländska spelare har spelat i SDHL den här säsongen.

Ett hot mot Damkronornas utveckling på lång sikt, tycker landslagsstjärnan Erika Grahm.

– De här utländska spelarna tar ju faktiskt en plats för en svensk junior, säger Grahm, bästa blågula poängplockare i serien.

Frågan om de många utländska spelarna i den svenska ligan har blivit akut i och med landslagets kräftgång på senare år.

Efter några tunga år gav Damkronornas fjärdeplats i OS i Sotji 2014 förhoppningar om att den nedåtgående trenden var på väg att vändas.

Men så har det inte blivit.

Landslaget har två raka femteplatser i VM och det stora gapet till toppduon USA och Kanada består. Vad värre är: Finland har också blåst ifrån Sverige och Ryssland är före på världsrankingen.

Bra – och dåligt

Nationer som Schweiz, Tyskland och Tjeckien – motståndare i gruppspelet i VM i USA som startar på fredag – har närmat sig med stormsteg.

Ett av skälen: de många utländska stjärnor som har ledande roller i SDHL.

Men Grahm, sexa och bästa svenska i poängligan, tycker att det är en balansgång.

– Jag tycker det är kul som äldre spelare att alla de här världsstjärnorna kommer till vår liga, de höjer verkligen statusen och det är roligare att spela när det är tuffare, säger Modoforwarden som öste in 40 poäng (19 mål+21 assist) i grundserien.

Före sig hade hon spelare från Finland (däribland Luleås poängvinnare Michelle Karvinen), Kanada, Österrike och Norge.

– Samtidigt är det på sikt en fara för svensk damhockey. Att spetsen kommer är jättekul, men att det kommer breddspelare som vissa lag tar in kan man diskutera, säger Grahm vars Modo var enda lag utan en enda utländsk spelare.

Hoppas på semifinal

Grahm gör VM-comeback efter att ha missat fjolårets turnering sedan hon brutit foten. Den 26-åriga forwarden, som gjort 150 landskamper, gör det dessutom med sin poängmässigt bästa säsong i ryggen.

– Det är absolut höjdpunkten på säsongen, så jag ser fram emot det här väldigt mycket.

Fokus inför starten har legat på de amerikanska stjärnornas strid med sitt förbund om jämlika förutsättningar. En strid som spelarna vann i sista stund och som Grahm hyllat.

– De väcker en fråga som gäller hela världen och all damidrott. Många kommer att börja titta på sina egna nationer och vad de gör, sade hon till TT i förra veckan innan avresan till VM.

Damkronornas målsättning är att gå vidare från gruppspelet och nå kvartsfinal, men Grahm hoppas på semifinal och därmed en bronschans.

– Vi har ju förlorat mot Ryssland två år i rad i kvartsfinal, så jag tycker absolut vi ska kämpa och kriga för det. Men samtidigt har jag full fokus på de första matcherna, de är jätteviktiga.

ARTIKELN HANDLAR OM