Grip efter beskedet om Johaugs dom: ”Bra”

SPORTBLADET

Svenska skidlandslagets förbundskapten Rikard Grip ser positivt på Fis överklagan.

Olyckligt för Therese Johaug själv, men bra för trovärdigheten, anser han.

– För idrotten i stort tror jag att det är bra att det inte bara blir norska instanser som sett på det utan att det blir granskat på internationell nivå, säger Rikard Grip.

I dag på morgonen kom beskedet om att Fis (Internationella skidförbundet) överklagar Antidoping Norges dom i fallet Therese Johaug. Skidstjärnan dömdes nyligen till 13 månaders avstängning för brott mot dopningsreglerna.

Den framgångsrika skidåkaren hade använt en kräm mot sina solskadade läppar. Krämen innehöll den anabola sterioden clostebol och Therese Johaug har påpekat att det var ett misstag och att hon endast följde landslagsläkare Fredrik Bendiksens rekommendation.

Svenska skidförbundets längdchef Johan Sares säger till TT att han inte är förvånad över att Fis nu väljer att överklaga till Cas (Idrottens internationella skiljedomstol).

– Min spontana reaktion är att det här tyder på att de vill att ytterligare en part ska titta på fallet, säger Johan Sares till TT.

Skidlandslagets förbundskapten Rikard Grip tycker det är bra att fallet granskas av internationell kompetens.

– Jag tycker det viktigaste är att det blir en internationell bedömning av det. Sen om de väjer gå vidare eller helt enkelt godkänner domen, har jag ingen värdering kring, säger han till Sportbladet.

”Bra för idrotten i stort”

Men du ser det som positivt att det blir en internationell belysning av domen?

– Jag tycker att det är bra för att saken ska få ett tydligt slut och inte bara en nationell bedömning. Nu har diskussionen bara varit på nationell nivå. För idrotten i stort tror jag att det är bra att det inte bara blir norska instanser som sett på fallet utan att det blir granskat på internationell nivå. Det har inget att göra med att jag tycker att de ska göra något åt domen och det är olyckligt för Therese Johaug om det blir en lång process.

Hur ser du på åsikterna om att hon är offer för ett politiskt spel?
– Det har jag ingen värdering i. Däremot utgår jag från att Fis gjort sina bedömningar och att de har sin expertis som följt detta noga och gjort värderingar om hur de tycker att de ska granska det.

Vad tror du att detta innebär för Johaug?
– Det är klart oerhört jobbigt att det ska behöva fortgå. Hon har fått gå igenom en tuff situation hela tiden och man önskar att det får ett slut. Jag hoppas att det går att göra bokslut ganska snart så att kan alla blicka framåt.

Landslagets Hanna Falk är på väg till Norge för onsdagens sprint i världscupen. Hon har noterat Fis överklagan av domen mot Johaug.

– Jag såg att de överklagar, men vet inte exakt vad det kommer att innebära så vi får bara avvakta, säger Hanna Falk.

Rikard Grip tycker att det är bra med en internationell uppfattning om fallet, håller du som åkare att det är värdefullt?

– Det har jag inte reflekterat över, men litar på att de norska instanserna gjort och att man internationellt gör en bra bedömning så att det kommer ett svar så snart som möjligt. För Thereses och allas skull.

ARTIKELN HANDLAR OM