SHL 2016/2017

Spelbolaget efter övertrampet: ”Aldrig mer”

Riksidrottsförbundet rycker in efter ”vålds-oddset”

avElvedin Basic

Foto: Bildbyrån

Nordicbet erbjöd spel på att en djurgårdare skulle ”ge sig på” Luleås Johan Forsberg – och efter gårdagens massiva kritik ger sig nu även Riksidrottsförbundet in i debatten.

– Jag tycker det är osmakligt och obegripligt, säger ordförande Björn Eriksson.

Spelbolaget lägger sig nu platt.

– Vi kan försäkra om att aldrig mer erbjuda sådan här typ av odds, som är kopplat till fighting, säger Robin Olenius, presskontakt på Nordicbet.

Luleå föll mot Djurgården i går efter övertid. Men matchens resultat kom att hamna i skymundan.

Luleå Hockey rasade mot Nordicbets odds på att en djurgårdare skulle ”ge sig på” Luleås spelare Johan Forsberg.

– Jag tycker det är katastrof. Egentligen borde vi och Djurgården ha gått ut och spelat tio miljoner var, låtit någon ge sig på ”Foppa”, vi låter bli att göra mål i powerplay och sedan delat på pengarna, sa Luleås tränare Petter Lasu Nilsson.

”De uppmuntrar till våld”

Efter kritiken från spelare och ledare i SHL i går får Nordicbet också kritik från en konkurrent: Svenska spel.

– Spelbranschen har ju inte det bästa ryktet ändå, så det här är något som drabbar alla som försöker sig bete sig seriöst i branschen, säger Svenska spels kommunikatör Jerker Nilsson till Sportbladet.

Det svenska, statliga spelbolaget ser allvarligt på Nordicbets agerande.

– Här erbjuder de spel för en våldshandling som är ett regelbrott mot spelet, vilket gör att de uppmuntrar till våld.

– Det här gör det vidöppet till matchfixning. Jag förstår inte riktigt hur Nordicbet har tänkt överhuvudtaget, och hur de kan försvara den här typen av handlingar.

Foto: Erik Nylander/TT
Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

”Osmaklig och obegripligt”

Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet, kritiserar Nordicbet och menar på att sporten inte ska behöva drabbas av sådana här typer av spel.

– Jag tycker det är osmakligt och obegripligt att de ger sig in på saker som inte har med idrott alls att göra, säger Björn Eriksson och fortsätter:

– Den här frågan är enkel. Att kunna spela på vilka spelare som skadad tycker jag är förfärligt.

Hur kommer Riksförbundet att agera?

– Vi kommer prata med hockeyförbundet och en utredare för framtidens spelarmarknad. Vi kommer att fästa uppmärksamheten på det här ärendet på vår lista när det gäller den kommande spelutredningen, och vad det gäller på vad man kommer att få spela på, om man ska vara medlem i en kommande licensmarknad. Jag tycker inte det här platsar där, förklarar Björn Eriksson.

Nordicbet besvarar kritiken

Nordicbet är i dag ångerfulla.

– Det är klart att vi tar emot kritiken. Så här i backspegeln ska vi sätta odds på sportsliga händelser, till exempel på utvisningar men inte på slagsmål, säger Robin Olenius, presskontakt på Nordicbet.

Spelbolaget bekräftar att det inte kommer att förekomma några odds på slagsmål i fortsättningen.

– Vi är emot all form av våld. Det är onormalt att vi har sådana här typer av spel. Vi kan försäkra om att aldrig mer erbjuda sådan här typ av odds, som är kopplat till slagsmål mellan spelare.

Vad har ni mer gjort?

– Vi har kontaktat de berörda klubbarna och skickat en förklaring och en ursäkt. Vi har en god dialog och samarbete med både klubbarna och SHL. På det sättet så ser vi att vi har rätt ut det här och nu ser vi framåt.

ARTIKELN HANDLAR OM