Alfelt: Skoglund kommer vara hatad av hemmafansen

SPORTBLADET

LIVERPOOL. En av de största svenska boxningsmatcherna någonsin.
Yeah!
Erik Skoglund är redo att besegra världen.
Yeah!
... men Callum Smiths hårda nävar och ljudnivån från fanatiska hemmafans ska krossa det svenska hoppet.
Näh!

Erik Skoglund är enormt nederlagstippad mot Liverpools stjärnboxare Smith som knappt ens är spelbar hos de brittiska oddssättarna eftersom man i stort sett bara får pengarna tillbaka på hemmaseger. Jag förstår inte riktigt varför.

Callum Smith är visserligen en brutalt stark fajter med en ohygglig vänsterkrok men när två obesegrade boxare möts är det svårt att hitta relevanta jämförelser. En enda gemensam motståndare har de haft, engelsmannen Luke Blackledge. Skoglund behövde alla ronderna för att vinna med samtliga domarröster när han orsakade Blackledges första förlust. Smith knockade i sin senaste match Blackledge i tionde ronden efter att ha slagit ned motståndaren två gånger i tidigare ronder.

Callum Smith kommer från en riktig boxarfamilj. Hans tre bröder Paul, Stephen och Liam är också professionella boxare. Hans styrka är definitivt hans styrka. Callum Smith slår hårt med hög frekvens och även om Erik Skoglund har 26 raka segrar som proffs är det tveklöst så att han tidigare inte har mött en motståndare på samma höga nivå som Smith.

Belönad med gröt

Men kanske har Callum Smith inte heller mött en boxare på Erik Skoglunds nivå. Vi kan faktiskt inte veta det.

Erik Skoglund är på många vis en paradox. Mjuk, vänlig, vältalig men stenhårt fokuserad på att bli bäst med en vilja av stål och mot sig själv en totalt kompromisslös satsning. Eftersom flera förväntade titelmatcher spruckit av olika anledningar har han i princip haft ett tio månader långt träningsläger inför den här matchen. Tio månader med hård träning och hela tiden tuff diet för att slippa jojo-bantandet som många boxare fastnar i.

Efter fredagens invägning fick han sin belöning av sambon och dietisten Angelica Sjöstedt.

– Gröt.

Gröt?

– Han får något som hans mage är van vid så att den inte blir uppblåst och spökar till det. Men han får äta mycket under lång tid så han återhämtar sig. Fram till att han lägger sig får han äta hela tiden, sa Angelica efter vägningen.

Upp sex kilo på ett dygn

Matchdagen blir det råris, frukter, nötter med honung. Mat som ska göra honom stark. Viktmässigt kommer Erik att gå upp till minst 82–83 kg från de 76,06 han vägde in på. Callum Smith gör ungefär samma viktresa från sina 76,02. Vilket innebär att båda i praktiken hoppar upp två viktklasser till en låg cruiserviktnivå.

Skoglunds resonemang om att det är en nackdel för Smith att han inte är van vid långa tuffa matcher där han satts under press köper jag till viss del. Erik vet hur det känns att behöva ta sig ur en pressad situation och han vet att han har klarat det tidigare. Det kan bli en fördel beroende på hur matchen utvecklas.

Liverpoolfansen kommer att hata honom

Blir den som Callum Smith vill att den ska bli spelar den rutinen förmodligen inte in särskilt mycket för då kommer det att bli en jobbig kväll för Skoglund där det kommer att handla om att rädda sig från tunga träffar mer än att dela ut slag. Tar Smith initiativet blir det helt enkelt väldigt svårt att stoppa honom.

Samtidigt har Erik Skoglund gång på gång visat att han är en mästerlig taktiker samt att han har klipp i slagen, viljan, oräddheten och motivationen som driver honom. Liverpoolfansen kommer att hata honom från inmarschen men Erik kan suga åt sig energi från läktarnas vrål utan att känna krav. En sån boxare går aldrig att räkna bort på förhand.

Frånsett Ingemar Johanssons och Badou Jacks VM-titelmatcher är detta en av de största boxningsmatcher en svensk gått upp i. De stora pengarna, de inblandade boxarna och upplägget av World Boxing Super Series gör matchen stekhet.

Vinner Erik Skoglund är han uppe i den absoluta världstoppens yppersta elit.

Förlorar han betyder det inte så mycket för karriären eftersom han går in med sin perfekta matchrad och i så fall förlorar på en mycket hög nivå. Fast alla beställda godsaker som väntar i den sprängfyllda kylen hemma i Nyköping kommer så klart inte att smaka lika gott.

Foto: ANDREW COULDRIDGE / TT NYHETSBYRÅN
Skoglund och Smith.

Smith vs Skoglund börjar cirka 23.00 på lördag kväll. Sportbladet direktrapporterar matchen!

ARTIKELN HANDLAR OM

Boxning