Kajsa Bergqvist tillbaka i München – som förbundskapten

MÜNCHEN. Kajsa Bergqvist vann sitt första seniormästerskap utomhus, då hon hoppade hem guldet i EM i München 2002.

Tjugo år senare är hon tillbaka. 

Som förbundskapten.

– Men när jag var inne på arenan kunde jag inte undvika att hoppa upp på höjdmattan och hoppa runt lite. Allt kom tillbaka, säger hon.

EM i München 2002 var starten till det som skulle växa till det svenska friidrottsundret.

Guld till Kajsa, till en ung Christian Olsson i tresteg och en Carolina Klüft som kom direkt från ett JVM-guld i Jamaica och tog sin första stora seniortitel.

Stefan Holm tog silver i herrarnas höjd, där Staffan Strand var trea.

En rivstart som sedan kulminerade med tre OS-guld i Aten 2004, under ett ständigt medaljregn som höll i sig till VM i Osaka 2007.

PLUS: Wennerholm listar Sveriges medaljchanser i EM


Mondo stjärnan

Nu är det lite omstart i svensk friidrott, med Mondo Duplantis som loket som ska dra andra med sig mot en ny storhetstid.

– Värt bästa EM i modern tid är det i Göteborg 2006, Då tog vi 69 mästerskapspoäng. Där är vi inte än, men jag sa på första lagsamlingen att målet är att slå de 50 vi tog här i München för fyra år sedan. Vi har en stark trupp och det är många som har chansen.

Vad har du för målsättning när det gäller medaljer?

– Ett realistiskt mål är tre, fyra medaljer. Då räknar jag in Perseus Karlström, då jag tycker att han redan är en del av friidrotten. Har vi lite flyt kan det bli några till, men det är där vi ska sätta ribban.

Kajsas eget guld på samma Olympiastadion kom en kylig och regnig kväll för den 11 augusti för ganska precis 20 år sedan.

– Ja, jag tror det var tio, tolv grader och ösregn. Det var de absolut värsta förhållanden jag någonsin tävlade i, säger Kajsa.

Höjdfinalen blev dramatisk, där Kajsa jagades av Marina Kuptsova.

Vann dramatiskt final

Ryskan hade två tidiga rivningar på 1,92 och när Kajsa tog både 1,94, 1,96 i första, så valde Kuptsova att stå över på båda höjderna då hon inte kunde passera svenskan även om hon klarade.

Nu avgjordes allt på 1,98, där Kajsa tog i sitt sista försök och jublande studsade upp från mattan.

Vad kan du göra som förbundskapten för att lyfta laget nu tjugo år senare?

– Det är att skapa en bra stämning runt laget i första hand. Det är mycket som ska skötas logistiskt också med en så stor trupp. Så det är otroligt skönt att jag redan hunnit med två mästerskap det här året.

Hur många blev det till slut?

– Det blev 51 till slut, då Moa Hjelmer fått halsfluss och blev klar hemma. Hon kan hinna bli frisk till stafetten på 4x100 meter, men vi har reserver på plats.

Köp din Heja Sverige-tröja i Sportbladets nya shop här!


.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN