Halfvarsson bröt efter stavproblemen

Max Novak tog övertygande seger

Tvåa i ett avgörande skede av loppet.

Då: oväntad stavproblematik, ikappkörd av klungan och till slut ett brutet lopp. Calle Halfvarsson klev självmant av Alliansloppet i Trollhättan efter smärta i handen.

– Den gör ont, säger han.

Calle Halfvarsson var bra med i täten och hade ett gyllene läge att rycka i toppen.

Då uppstod det problem med stavarna - i samband med det skadade Halfvarsson handen och var tvungen att bryta.

– Det är handen, det går inte att fortsätta. Den gör ont, säger han till Sportbladet och fortsätter:

– Jag skulle försöka gå på hårt i backen på det andra varvet. Då blixtrade det till i handen och jag trodde att det skulle gå över. Det gick inte att åka med. Jag har kört med dämpade stavar hela sommaren så är van vid det, men gick på stumma nu så det är säkert en reaktion på det.

– Man vill aldrig bryta ett lopp, sen är detta ett rullskidlopp och inte ett vanligt. Tråkigt men förnuftigt att bryta idag - att åka ett varv till och bli bland de sista ser jag ingen mening med.

Glömde chippet

Enligt tränaren Mattias Nilsson har Halfvarsson inte haft problem med handen tidigare.

Som om det inte vore nog: Halfvarsson fick inga tider registrerade.

Orsaken?

– Jag hade glömt att sätta på chippet. Jag märkte när jag bröt att det saknades.

Max Novak defilerade i mål

I toppen skaffade sig Max Novak en trygg ledning och förvaltade den på allra bästa sätt genom ett tidigt ryck på tredje varvet. Tvåa blev Emil Svensson och trea Stian Berg.

– Jag var inställd på att ganska tidigt sätta fart på det, sen att jag skulle gå solo i fem-sexkilometer det trodde jag skulle vara svårt på den här banan. Men just nu verkar det som allt går, säger Max Novak.

– Jag tror inte de släppte väg mig frivilligt, det vore modigt av dom. Jag har en riktigt bra form nu och ville få ut det ordenligt och inte spara till spurten, säger Novak.

Petter Nothug långt efter

Petter Northug kom på en 42:a plats.

– Det kändes okej. Det var tufft. Lite tunga hjul, och då tog jag lite slut. Det är alltid kul att vara tillbaka i Trollhättan. Nivån på de som är här har höjts, säger han till TV4.

– Det här var ett lite steg framåt för mig, det kändes bättre nu. Det är tufft att se dem som är nästan 50 (Anders Aukland) och fortfarande är så jävla starka. Det är backen i målområdet här som är lite extra tung och skiljer åkare åt. Det blev lite för tufft i värmen, säger han vidare.

Norrmannen hoppas nu kunna fortsätta köra långlopp – och siktet är inställt på Vasaloppet.

– Jag vill gärna köra Vasaloppet, men om man ska göra det behöver man vara bra föreberedd. Det får bli specialträning. Vi får hoppas att kroppen svarar bra, och och jag ser framemot att komma i gång mer seriöst, säger Nothug till TV4.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.