Sorgen över språket – Kalla berättar i Sommar i P1

Publicerad 2022-07-03

Charlotte Kalla har en fråga som hon ofta grubblar över.

Är hon en riktig tornedaling?

– Det är en sorg och rotlöshet att inte kunna språket, säger Kalla i Sommar i P1.

Under söndagen sänds Charlotte Kallas sommarprat i P1.

Då berättar den tidigare skiddrottningen bland annat om sitt arv från Tornedalen och sorgen över att inte kunna prata meänkieli, ett av Sveriges fem minoritetsspråk och språket som hennes farmor talade.

– Jag som aldrig kunnat språket, har jag rätt att titulera mig tornedaling? Det är en fråga jag ofta grubblat på. När jag fortfarande bodde hemma i Tärendö tyckte jag det var jobbigt att inte kunna språket och inte kunna prata flytande. Vi hade obligatorisk hemspråksundervisning på lågstadiet men det var ingen i min årskull som såg värdet i att lära sig språket, säger Kalla i Sommar i P1.

Kalla: ”Samhällsfenomen”

Kalla berättar vidare att hennes föräldrars generation fick bära med sig en sanning om att det är ”fult” att tala meänkieli, vilket även har påverkat henne själv under uppväxten i Tärendö.

– Vi ska inte lasta våra föräldrar för att de inte har lärt oss, det är ett samhällsfenomen att den tredje generationen har blivit utan språket, säger hon och fortsätter sedan:

– Jag märker många i min omgivning som heller inte har fått språket med sig hemifrån men som vill ta tillbaka det för att gräva runt bland sina rötter. Det är en sorg och rotlöshet att inte kunna språket.

”Stopp – det här blev ju fel”

Efter att ha pratat om meänkieli skämtar Kalla med sina lyssnare när hon spelar de första tonerna av låten ”Det är hit man kommer när man kommer hem” med Euskefeurat.

– Nej nej, stopp. Det här blev ju fel. Den här låten vill jag så klart spela på meänkieli. Så tack så länge Euskefeurat – men Raj-raj band får ta över med ”On kaipuu tänne aina pohjaton”, säger Kalla.

Sommar i P1 släpps som podd klockan 07.00 och sänds i P1 klockan 13.00.

Charlotte Kalla.
Charlotte Kalla.

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.