Tomas Axnérs jättehyllning av Jamina Roberts

”Hon kan bli en av världens bästa – inga tvivel”

TOKYO. Jamina Roberts har varit en av OS absolut bästa spelare.

Tomas Axnér menar nu att 31-åringen kan bli ännu bättre.

– Jamina har inte peakat ännu, säger förbundskaptenen till Sportbladet.

Jamina Roberts gör sitt 13:e raka mästerskap – och sitt bästa.

Hon har burit det svenska anfallsspelet på sina axlar, gjort flest mål av de svenska spelarna och varit nästan ostoppbar. Flera av motståndarna, som Frankrike i semifinalen, har känt sig tvingade att försöka punktmarkera henne, vilket är ett ovanligt grepp i dagens handboll.

Roberts borde vara favorit att koras till OS bästa vänsternia när turnerings all star-lag ska tas ut.

Men trots att hon hunnit fylla 31 år och varit med i landslaget sedan 2010 menar förbundskaptenen Tomas Axnér att Roberts kan bli ännu bättre.

– Man kan bli lurad av att hon varit med i många mästerskap, fött barn och spelar hemma i SHE. Men hon har långtifrån peakat. Jag tror att hon kan bli en av världens bästa spelare. Det råder inga tvivel för mig kring det över huvud taget.

”Tagit ansvaret på ett fenomenalt sätt”

Man behöver alltså inte ha pekat ännu när man är 31 år?

– Nej, jag tror inte det. Sedan kanske det är vanligare på herrsidan. Själv gjorde jag min bästa säsong när jag var 32 år. Då hade jag fått många år med bra träning och skaffat mig stor erfarenhet. Därför är det också viktigt att få damspelare att spela längre.

Roberts betraktades länge som en joker av förbundskaptenerna men har de senaste åren fått en allt större roll. Men en så här bärande roll som i OS har hon aldrig haft.

– Man har anat den här kapaciteten i flera år. Men den kommer med förtroende och en roll där man känner sig trygg i det och får spela även om det går knackigt. Hon har tagit det ansvaret på ett fenomentalt sätt. Hon är en av världens bästa duellspelare, blir vår spets när vi inte har någon som kan bomba in målen från 10–11 meter, säger Axnér.

Jamina Roberts.
Jamina Roberts.

Siktar på OS 2024

Roberts blir förstås glad när hon får höra Axnérs ord.

– Det är såklart kul att höra när man är 30 plus, haha. Nej, men det är motiverande. Sedan får vi se om han får rätt. Men jag ska ju inte sluta ännu.

Inför OS berättade hon för Sportbladet att hon ser sig själv spela sitt fjärde OS i Paris 2024.

Är du bättre än någonsin?

– Ja, om du lägger ihop både fysik och det handbollsmässiga. Det som jag trodde var mina bästa år, när jag var mellan 24 och 30, så slet jag med ett knä under fyra av de åren. Jag kunde inte träna ordentligt och kontinuerligt som jag har kunnat göra nu.

Hon har varit med om alla damlandslagets medaljmatcher: EM-finalen 2010 (förlust)), EM-bronsmatchen 2014 (vinst) och VM-bronsmatchen 2017 (förlust).

Nu väntar Norge i bronsmatchen i OS.

– Det är den viktigaste matchen vi spelar i den här turneringen. Så det är absolut inga problem att ladda om efter semifinalen, säger hon.

För Sverige skulle det vara första OS-medaljen någonsin medan Norge har två guld, två silver och två brons bara i OS och är vana vid att ta sig hela vägen till final i mästerskap.

Kan ni vara mer motiverade än Norge tro?

– Det vetefan ändå. Nu handlar det om medalj eller inte. Då spelar det inte så stor roll vilken valör det är på den. Blir man fyra är man i stället förste förlorare, säger Roberts.


Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll Medaljligan OS 2021

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.