Stjärnornas kritik mot VM i Sverige

Den finska storstjärnan Veera Kauppi har riktat frän kritik mot VM i Sverige.

Nu får hon medhåll från svenska landslagets Emelie Wibron.

– Jag har svårt att se att det skulle hända under ett herr-VM, säger hon.

Innebandy-VM drar i gång på lördag. Sverige ska försvara sitt guld. Det finns ingenting annat, menar landslagsstjärnan Emelie Wibron.

– Det är inga konstigheter. Inget snack. Men även om vi vunnit många raka guld så har det varit med små marginaler. Vi är beredda på att det kommer vara en tuff utmaning, säger hon.

Sverige tilldelades VM hastigt och lustigt efter att Kina fått avsäga sig uppdraget. Det internationella innebandyförbundet (IFF) har tidigare berättat att ingen annan arrangör än Sverige och Uppsala anmälde sitt intresse. Därför blev IFU Arena den nya spelplatsen.

– Jag förstår väl att vi kommer att spela Dam WFC 2021 i en mindre arena än vanligt och att det väcker starka känslor. För IFF var det en fråga om att överhuvudtaget hitta en arrangör för dessa två evenemang, så vi fick välja mellan pest och kolera, säger generalsekreterare John Liljelund till Innebandymagazinet.

”Kvinnlig idrott trycks ner”

IFU Arena har en maxkapacitet på knappt 2400 åskådare. En klar skillnad från Avicii Arena i Stockholm, där tidigare VM-spelats och SM-finalerna årligen hölls.

”Valet” har fått Finlands största stjärna Veera Kauppi att rasa på Twitter.

”Moderlandet för innebandyn, landet som spelar sina nationsmästerskapsfinaler i Globen inför 10 000 åskådare. Jag vet också att detta är inte den enda gången som kvinnlig idrott trycks ner för att så många tycker “det är bara kvinnor” som att vi och det vi gör inte betyder någonting”, skriver hon bland annat.

Nu får hon medhåll av Wibron, lagkamrat till Kauppi i Thorengruppen.

– Jag tycker att hon satte ord på det väldigt bra. Det är konstigt att frågan inte lyfts mer tidigare. Jag hade allra helst spelat i Globen. Satsat på att fylla en väldigt stor arena och slå tidigare rekord. Även om det är fin hall känns 2400 på tok på för lågt, säger hon.

”Önskar att jag inte haft den känslan”

Hur ser du på jämställdhetsaspekten i det hela?

– Jag har svårt att se att ett herr-VM lagts i en så liten hall. Det är svårt att få facit på det. Känslan är tyvärr så, även om jag önskat att jag inte haft den känslan.

Wibron tillägger att hon har respekt för situationen, och att hon är tacksam att man kan fylla arenor överhuvudtaget efter att förra säsongens spelat helt utan publik.

Den mindre arenan väntas fyllas, och det kan gynna Sverige i jakten på nya framgångar. Kanske redan i gruppen, då man ställs mot Kauppis Finland?

– Det passar oss. Det ger oss extra energi. Såklart är drömfinalen mot Finland, men jag tror att det är bra att möta dem redan i gruppen. Det betyder att vi slipper dem i en semifinal sedan, säger Emelie Wibron.

Sverige inleder VM på lördag, 27 november, mot Slovakien. Hela mästerskapet sänds på SVT.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN