Coronakaoset inför skidskyttepremiären

Hanna Öberg
Hanna Öberg

Sju nationer har drabbats av coronasmitta inför världscuppremiären i Kontiolax.

Ändå bor alla landslag på samma hotell och äter från samma buffé.

– Det kan man vara lite nojig för, säger Hanna Öberg.

Dagen innan världscuppremiären meddelade Internationella skidskytteförbundet att Italien och Polen har fått in smitta i sina landslag. Sedan tidigare har även Ryssland, Lettland, Moldavien, Rumänien och Frankrike drabbats.

De flesta åkarna ser dock ut att komma till start i finska Kontiolax.

– Även en vanlig säsong är det några som saknas, men det är inte så många aktiva som testats positivt så jag tror på en bra tävling. Vi har varit väldigt noga, följt vårt protokoll och håller oss instängda på hotellrummen, säger Sebastian Samuelsson.

”Bryter mot det som är bra”

Alla nationer bor på samma hotell i Kontiolax och äter från samma buffé, något som skapat ilska i det norska laget.

– Jag har en lite äcklig magkänsla runt allt för man kan inte förbereda sig normalt. Just det med att bo på ett stort hotell med en buffé som står framme flera timmar i sträck bryter lite mot det som egentligen är bra för oss, säger Johannes Thingnes Bö enligt Dagbladet.

Hanna Öberg är inne på samma spår.

– Det är inte svårt att hålla avstånd, men att alla äter från samma buffé kan man vara lite nojig för kanske. Men det är bara när vi är nere och äter, annars känner jag mig trygg med upplägget. De har spritt ut oss ganska mycket och vi håller oss mest på rummet.

”Nervös varje gång”

Öberg, som var överlägsen under Sverigepremiären i Idre förra helgen, är glad för varje tävling hon får den här vintern och ser fram emot att säsongen ska dra igång.

– Det känns som att största utmaningen har varit att ta sig hit och bli insläppt och passera alla tester. Egentligen har jag känt mig rätt lugn och trygg men den plan vi har, men man är ändå lite nervös varje gång man ska ta ett test, säger hon.

Vad har du för förväntningar?

– Det känns bra, framför allt med skyttet. Men det är svårt att säga för man vet inte hur man står sig mot motståndet på världscupen, vi har nästan inte träffat på några andra nationer sedan vi körde världscupen senast så det blir spännande att se var man står.

Även Samuelsson är förväntansfull inför premiären.

– Skyttet är mycket stabilare än någonsin, jag har ett annat självförtroende och känner mig mer trygg. Känslan är bra och jag hoppas på en helt annan vinter än förra året, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.