Lidberg: ”Jag sov med en pistol vid sängen”

Bröderna Martin och Jimmy Lidbergs liv har bestått av dödshot, skräckfyllda möten och uppgörelser med kriminella.

Deras karismatiske pappa ”Tavel-Tompa” är en legend inom konsthandlar- och spelarkretsar i Stockholm.

– Jag sov med en pistol på nattduksbordet, säger Jimmy Lidberg.

Brottarbröderna Martin Lidberg och Jimmy Lidberg är uppvuxna i en lägenhet i Farsta omgivna av extremt kaos, mörker och missbruk.

Pappa Tommy Lidberg var spelberoende, drev illegala svartklubbar och gjorde tvivelaktiga konstaffärer.

Det var en ond spiral av skenande spelmissbruk, enorma skulder, ständiga lögner, byten av telefonnummer och behov av att gömma sig.

Inga pengar till mat

Ibland dök det upp fina bilar, sommarställen och dyra smycken som lika snabbt kunde försvinna.

Ibland fanns det inte pengar till mat på bordet och de kunde komma hem till en lägenhet tömd på möbler.

Pappa kunde vara borta flera nätter i sträck för att sedan hittas full och utslagen med kläderna på hemma i sängen.

Fönsterkuverten och påhälsningarna från kronofogden kom i en strid ström under brödernas uppväxt.

Mitt i allt stod mamma Vanja Ahlvin som försökte hålla ihop familjen med de två sönerna och äldsta barnet Maria.

Skaffade vapen

I boken Brottarbröder berättar Jimmy Lidberg om när han 2012 låg hemma i lägenheten i Gamla stan och det ringde från hemligt nummer klockan 02.30 på natten.

En mörk röst sa att hans pappa var skyldig dem 700 000 kronor och att han var tvungen att få fram pengarna om han skulle till OS.

– Rädslan var först paralyserande, det övergick i ilska och tankarna på att inget fick hända min familj. För att känna någon mer trygghet började det med tårgas och fortsatte med vapen. Jag ringde en gammal vän från Botkyrka som tagit ett annan väg i livet för att få hjälp att få en pistol, han försökte övertyga mig att låta bli men jag var bestämd. Ända sedan de ringt och hotat mig den där natten sov jag med pistolen vid sängen, utan att jag berättade det för någon, säger Jimmy Lidberg.

Mamma fick panik

När han gick längs Bondegatan på Södermalm vibrerade telefonen i fickan och det var mamma som ringde.

Hon viskade desperat med kvävande gråt att några hade ringt på dörren och stod utanför, de hade lagt en lapp i brevlådan och när hon tittade ut genom nyckelhålet hade hon sett en pistol.

På lappen stod att de hade tre dagar på sig att betala pengarna och att de skulle betalas i cash.

Han kastade sig i bilen och körde med adrenalinet pumpande i trafikkaos bort till Bastugatan.

– Jag kastade mig in i porten och sprang uppför trapporna utan att ha den minsta tanke på vad jag kunde möta. När jag kom upp var det ingen där, mamma öppnade med blodsprängda uppspärrade ögon och ben som skakade som trumpinnar. Först då insåg jag vad som kunde ha hänt om jag hade hunnit upp tidigare, jag stod bara och darrade. Jag tänkte att jag skulle skjuta de jävlarna, om någon skulle komma igen så skulle jag skjuta dem. Nu handlade det om att skydda mig själv, min mamma och mina barn. Så här i efterhand förstår jag inte hur jag klarade sådana här händelser, men överlevnadsinstinkten var stark, säger Jimmy Lidberg.

Martin Lidberg med VM-guldet 2003.
Martin Lidberg med VM-guldet 2003.

Värre med åren

I boken återger Martin Lidberg ett av många möten med kriminella som inträffade på ett kafé på Södermalm under 2009.

Pappa hade varit jagad och sagt att det var bättre att han dödade sig själv än att några andra gjorde det.

De senaste åren hade frekvensen på hoten ökat, tonen blivit hårdare och summorna större.

Olika gäng ringde, skickade meddelanden och sökte upp dem om olika skulder.

– Det var muskulösa tatuerade kroppar och knogar, slitna ansikten och blickar utan hopp. De sa att pappa hade lånat pengar av fel personer och sålt skulden till dem, summan var 600 000 kronor. De kom med hot lugnt och samlat, men det var ingen tvekan om att de här killarna var beredda och kapabla att göra verklighet av det och att de hade gjort det förr. Allt blev bara mörkare och tuffare med åren. Där ställde sig det på sin spets för mig, jag förstod att det verkligen kunde hända allvarliga grejer och jag har tänkt mycket på det i efterhand, säger Martin Lidberg.

Jimmy Lidberg efter OS-bronset 2012.
Jimmy Lidberg efter OS-bronset 2012.

100 gånger per natt

För bröderna innebar det här livet skam, smärta och en ständig oro.

Inför OS 2012 gjorde Jimmy Lidberg en sömnundersökning där de mätte upp 70 till 100 uppvaknande per natt.

– Läkaren sa att det helt och hållet var stressrelaterat och inte hade något med sömnapné att göra. Ångesten jagade och väckte mig på nätterna, säger Jimmy Lidberg.

För Martin Lidberg kulminerade den psykiska påfrestningen 2002 på Arlanda på väg till en GP-tävling i Ungern.

Oron gnagde över pappa som hotade med att ta livet av sig, försörjningen över barnen, en separation, ett nystartat företag och brottningskarriären där han skulle gå från mellanvikt till lätt tungvikt och bli världsmästare som den första någonsin.

Kroppen slutkörd

Inne i planet i väntan på att det kulle lyfta fick han plötsligt ingen luft, det snurrade i huvudet och han ville spy rakt ut.

När han reste sig upp för att kräkas blev knäna svaga och allt svartnade.

Han vaknade upp i en ambulans på väg till Karolinska sjukhuset med uppknäppt skjorta, bröstet fullt av vita runda lappar och sladdar som gick till en maskin.

Kroppen hade krampat som vid ett epilepsianfall och han hade varit avsvimmad en längre tid.

– Jag hade fått någon form av panikångestattack och var helt utbränd. Jag hade under lång tid haft hjärtklappning, gått med yrsel i flera månader, sovit bara några timmar per natt, tränat två stenhårda pass om dagen, hämtat och lämnat på förskolan och varit på kontoret, säger Martin Lidberg.

Skyldig 20–25 miljoner

Vid den här tiden hade han åkt ner till Tyskland och tagit ut alla pengar han tjänat på tio år som proffs i Bundesliga, det handlade om nästan en miljon kronor totalt, för att hjälpa pappa med skulderna.

Under 2012 tog de båda bröderna hjälp av advokaten Bengt A Eriksson som bland annat är känd för att ha mäklat fred mellan Hells Angels och Bandidos i MC-kriget på 1990-talet.

De berättade om hur deras pappa var skyldig systerns man 850 000 kronor och hur han hade lurat ”Polacken” (som slitit hårt för att bygga upp ett persiennföretag) på flera miljoner.

Den uträknade summan som pappa var skyldig olika personer hamnade på 20–25 miljoner kronor, plus allt det de inte visste om.

Det blev ett så stort och omfattande projekt att få ordning på skulderna att de ett tag funderade på att ta honom utomlands för att gömma honom, de tänkte flyga honom till Spanien och ge honom ett nytt namn.

Levt med beroendegen

Till slut slog pappa i botten, fick insikt om sitt spelmissbruk och genomgick behandling.

I dag är Tommy Lidberg 70 år, efter några återfall har han med en ständig kamp några få år kvar till han är helt skuldfri och han har inte länge någon hotbild över sig.

Martin Lidberg och Jimmy Lidberg har levt ett liv som medberoende.

De har lyckats kanalisera släktens beroendegen till något positivt med framgångsrika brottningskarriärer.

Brottningen blev en tillflykt för att överleva, en drog som dövade smärtan.

– Vi har brottats för mer än att vinna, det var en fajt för att leva. Vi fick våra kickar av dopaminer och endorfiner av brottningen för att fylla det omättliga svarta hålet inom oss. Utan att ha gått igenom det vi gjorde med pappa så hade vi inte lyckats, vi kunde använda kraften för att kriga och träna hårdare än alla andra, säger Martin Lidberg.

Martin Lidberg efter segern i Mästarnas mästare 2017.
Martin Lidberg efter segern i Mästarnas mästare 2017.

Hemlighållit mörkret

Trots liv i offentligheten där Martin Lidberg också har vunnit nöjesprogrammen Let’s dance, Mästarnas mästare och Superstars har de hemlighållit sin tuffa historia fram till nu.

– Det har varit jävla skam att leva med, samtidigt som vi velat rädda och skydda pappa. Vi berättade inte för någon och bara vi inom familjen visste. Än i dag skäms vi och det är svårt att berätta. Det har inte varit lätt att skriva boken, det har varit en personlig bearbetning och mycket kom fram som vi hade förträngt. Vissa saker förföljer oss fortfarande, men nu har vi kommit så långt att vi kan prata om det. Det som hela tiden fick oss att kämpa och ställa upp för pappa är att han mitt upp i allt är en så charmig person med glimt i ögat och ett gott hjärta. Det är bara att han drabbades av spelberoende och det tog makten över honom, säger Martin Lidberg.

Jimmy Lidberg är i dag fystränare i Hammarbys A-lag i fotboll.
Jimmy Lidberg är i dag fystränare i Hammarbys A-lag i fotboll.

Vill hjälpa andra

De vill med boken tillsammans med författaren Theodor Lundgren inspirera andra med tuffa bakgrunder och uppmärksamma problemet med spelberoende.

– Brottningen räddade våra liv från droger och brott, och idrotten räddar många liv. Vi vill inspirera barn och ungdomar som växer upp i problemfyllda miljöer med missbruk eller gängkriminalitet. Man kan inte skylla på sin historia och uppväxt, man har val i livet, säger Martin Lidberg.

Efter brottarkarriären har Jimmy Lidberg lidit i flera år av psykiska problem och depression, det ledde till en separation och allt bara eskalerade.

Det är först nu det går att förstå var alla känslorna kom ifrån när Jimmy Lidberg vann framiljens efterlängtade OS-medalj i London 2012 och familjen fanns på läktaren.

Jimmy Lidberg är 38 år och jobbar i stort sett heltid som fystränare till Hammarbys A-lag i fotboll i allsvenskan samt driver ett hälsokostföretag med flera butiker.

Martin Lidberg är 47 år och har öppnat flera träningsanläggningar i Stockholm samt åker runt som föreläsare.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.