Blanka Vlasic lägger av: ”Dags att vända blad”

Av: Simon Norberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Blanka Vlasic, 37, slutar.

Efter en över fyra år lång kamp mot skador har hon nu insett att karriären är över.

– Med lugn i själen, tacksamhet för varje centimeter och alla applåder, är det dags att vända blad i mitt liv, säger hon i ett uttalande.

Blanka Vlasic har bestämt sig för att lägga av med knappt ett halvår kvar till OS.

Kroatiskan har kämpat mot en efterhängsen fotskada sedan Rio-OS 2016 och har knappt tävlat sedan dess.

Därav kommer beskedet naturligt för höjdhopparen, som tampades med Kajsa Bergqvist i flera år på början av 00-talet.

– Att få springa ärevarv med den kroatiska flaggan har varit en stor ära. Hade jag vetat att Rio skulle bli mitt sista hade jag sprungit det ännu mer stolt. Med frid i mitt hjärta, tacksamhet för varje tum och varje applåd vänder jag till nästa sida av mitt liv.

– Med lugn i själen, tacksamhet för varje centimeter och alla applåder, är det dags att vända blad i mitt liv, säger hon i ett uttalande.

Dubbla VM-guld

I en intervju som 37-åringen gjorde med Olympic.org i juli 2020 berättade Vlasic om kampen hon upplevde både under själva OS 2016, där hon tävlade på smärtstillande, och efteråt för att bli skadefri. I två år hade hon processat tanken på att karriären var över, men när mästerskapet i Tokyo sköts fram ett år tändes ett litet hopp. Det hoppet har nu slocknat.

– Jag behövde acceptera tanken på att det kunde bli så att OS i Rio blev min sista tävling, sade hon i intervjun från förra sommaren.

Som högst hoppade hon 2,08, vilket är näst högst i världen genom tiderna efter Stefka Kostadinovas rekord på 2,09.

På meritlistan återfinns två VM-guld, ett OS-silver och ett OS-brons. Vlasic debuterade på sitt första OS redan 2000 som 16-åring och året därpå deltog kroatiskan i sitt första världsmästerskap bland seniorer.

Publicerad:

LÄS VIDARE