Planen för Kläbo – så ska guldet räddas

Johannes Kläbo, 24, diskades och blev av med guldmedaljen på femmilen.

Nu kan slovenska Anamarija Lampic vara en nyckelperson i det norska teamets överklagan.

– Vi tycker att vi har ett bättre och bättre fall, säger norske landslagstränaren Arild Monsen till Aftenposten.

48 timmar efter att den officiella resultatlistan publicerades måste Johannes Kläbos överklagan vara inlämnad till det internationella skidförbundet.

Det vill säga 16.41 på tisdagseftermiddagen.

Då har det alltså gått knappt två dygn efter att den norska storstjärnan passerade mållinjen först på VM:s avslutande femmil. Efter flera turer in till juryrummet fick Kläbo sedermera veta att han blivit diskad.

Efter det lämnade norrmannen stadionområdet utan att säga ett ord medan hans landsman Emil Iversen fick ta emot guldet med Alexander Bolsjunov som tvåa.

”Samlar in videoklipp”

Nu jobbar ett norskt team bestående av landslagstränaren Arild Monsen, längdchefen Espen Bjervig, längdkommitténs ordförande Torbjörn Skogstad och Torbjörn Broks Pettersen, som är det norska skidförbundets man i det internationella skidförbundets regelkommitté, för att fria 24-åringen.

– Vi tycker att vi har ett bättre och bättre fall. Vi samlar in videoklipp och har fått en bra grund. Det ser mer om mer ut som en obstruktion från Bolsjunov. Vi har sett flera filmsnuttar av vägvalet som han gör, säger Monsen till Aftenposten.

En situation från tidigare i vinter som kan spela Kläbo i händerna var när den slovenska sprintspecialisten Anamarija Lampic blev diskad under den första etappen av Tour de ski.

Lampic friades

Linn Svahn tog hem segern, men där bakom kraschade schweiziskan Nadine Fähndrich efter en märklig situation där hon blev omkörd av Lampic.

Efter loppet kom beskedet att slovenskan diskats. Juryn menade att hon hade orsakat fallet för schweiziskan. Den rockaden innebar att svenska Frida Karlsson flyttades upp från fjärde till tredje plats.

Bara 24 timmar senare kom vändningen.

Slovenien hade överklagat juryns beslut till nästa instans – och den överklagande nämnden hos Fis gav Lampic rätt. Enligt dem hade hon visserligen varit på Fähndrich vid omkörningen, men inte tillräckligt mycket för att det skulle motivera en diskning. I stället blev det bara ett gult kort och pallen förändrades igen.

Nu kan samma instans rädda guldet till Kläbo.

– Ja, det är inte omöjligt, säger Fis tävlingschef Pierre Mignerey, som själv var med och tog beslutet i söndags, till Aftenposten

När väl överklagan är inne har nämnden 72 timmar på sig. Därför kan vi räkna med ett besked senast fredag runt 16.30.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.